Lacko prehral vo finále v Záhrebe: Dnes hral Južnyj excelentne

TA3, TASR
5.2.2012 23:31

Slovenský tenista Lukáš Lacko neuspel vo finále dvojhry na turnaji ATP v chorvátskom Záhrebe. Zverenec trénera Mateja Liptáka podľahol po štvrtý raz v kariére Rusovi Michailovi Južnému za 69 minút hladko v dvoch setoch 2:6 a 3:6.

Lacko sa stal v Záhrebe prvým slovenským singlovým finalistom na turnaji hlavného profesionálneho okruhu od novembra 2006, keď hral Dominik Hrbatý o titul na podujatí Masters v parížskej hale Bercy. Vlaňajší víťaz challengeru Slovak Open v bratislavskom NTC v Chorvátsku nadviazal na kvalitné výkony z Australian Open, kde postúpil z kvalifikácie do 3. kola hlavnej súťaže. Získal cenné skalpy Rusa Alexa Bogomolova jr. či Cyperčana Marcosa Baghdatisa. Lacko si zo Záhrebu odnáša prémiu 35.920 eur a 150 bodov do svetového rebríčka ATP Entry.

Lackovi nevyšiel úvod zápasu s Južným, keď vo štvrtom geme stratil podanie a Rus sa po potvrdení brejku ujal vedenia 4:1. Južnyj skvele servoval, obľúbeným jednoručným bekhendom po čiate tlačil Lacka do defenzívy a pripravoval si dobre pozície na zakončenie výmeny. V ôsmej hre dvojnásobný semifinalista US Open opäť zobral Lackovi servis a prvý set získal jasne vo svoj prospech. Na začiatku druhého dejstva si Južnyj po rýchlom brejku vybudoval náskok 3:0 a dobre rozohratý zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:3 premenil bývalý ôsmy hráč sveta hneď prvý mečbal a získal celkovo ôsmy singlový titul na okruhu ATP.

"Dnes ma súper nepríjemne zničil, takže Michailovi môžem len zagratulovať k výhre na turnaji. Bolo to moje prvé finále na profesionálnom okruhu a v novom roku sa mi celkom darí, takže celkové dojmy nie sú až také zlé. Ďakujem divákom a dúfam, že si turnaj užili," povedal slovenský tenista v pofinálovom príhovore publiku v záhrebskej aréne. "Bol to môj najlepší súboj na turnaji. Získal som veľa sebavedomia, ale nechcem teraz uvažovať nad tým, či sa môžem dostať znovu do Top 10 alebo nie," reagoval po výhre ruský tenista, ktorý vyhral turnaj ATP prvýkrát po 16 mesiacoch.

Napriek hladkej prehre Lacko nemal z vlastnej hry zlý pocit, neúspech prisudzuje skôr tomu, že Južnému vyšlo takmer všetko, na čo v nedeľu siahol. "Necítil som sa na dvorci zle. Problém bol v tom, že súper hral príliš dobre na mňa. Vedel, že budem hrať rýchlo, snažil sa kontrovať tiež rýchlymi údermi. Výborne ma čítal, excelentne vykrýval dvorec a snažil sa hrať riskantné údery aj z ťažkých pozícií. To by až tak neprekážalo, len z nich robil naozaj minimum chýb. Nebolo to úplne o tom, že by som hral ja absolútne zlý zápas, no jemu sa vydarili tieto dva sety parádne," povedal v rozhovore pre TASR Lacko.

Počet "winnerov" od Južného dvojnásobne prevyšoval Slovákove víťazné údery, čo súviselo s dobrým zápasovým plánom Rusa. Ten takmer vôbec nepúšťal Lacka do zakončení. "Je známy svojím variabilným bekhendom, vie všetko: krátky kros, rýchlu lajnu, rezané údery. Ja som sa nedostal k mojim zakončeniam po čiare, pretože mi to dával do bekhendu 'čopom' alebo v uhle, a z tej pozície sa veľmi ťažko hrá útočne, chýbali mi príležitosti zahrať bekhendové víťazné údery tak, ako to bolo v predchádzajúcich dueloch," priznal Lacko.

Prehru berie slovenský daviscupový reprezentant ako nevydarené vyvrcholenie úspešného týždňa, ktorý je prísľubom do ďalšieho účinkovania v tejto sezóne. "Mám za sebou výborný týždeň, prišiel som sem dobre pripravený a som rád, že som odohral štyri duely, zvládnuté herne i takticky. Škoda tohto finále, ale neberiem to tragicky. Nemôžem sa však uspokojiť a treba trénovať tvrdo ďalej. Ale s takýmito výsledkami rastie motivácia i chuť," dodal Lacko, ktorého onedlho čaká spolu s ďalšími reprezentantmi účinkovanie v Davisovom pohári. Slovensko si zmeria sily s Veľkou Britániou v Glasgowe (10.-12. februára).


dvojhra - finále:
Michail Južnyj (3-Rus.) - Lukáš LACKO (SR) 6:2, 6:3

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok