Druhý vládny balíček je kompletný, uzavreli ho modulové školy

TA3 TASR
4.12.2015 14:16

Vláda totiž v rámci druhého sociálneho balíka vyčlenila finančné prostriedky v hodnote troch miliónov eur na výstavbu, nadstavbu a prístavbu škôl prevažne modulového typu do oblastí Bratislavského, Prešovského a Košického kraja.

Brífing v seneckej škole

Na brífingu, po slávnostnom otvorení prístavby a nadstavby Základnej školy Mlynská v Senci o tom informovali minister školstva Juraj Draxler a premiér Robert Fico, ktorý tak predstavil posledné - 15. opatrenie z druhého sociálneho balíka a považuje ho za splnené.     

"Dnešný deň je jasným potvrdením, že sľuby, ktoré vláda dáva, aj plní. Je to stopercentné naplnenie prísľubov, ktoré sme dali tak ako v prvom, tak aj v druhom sociálnom balíku," povedal premiér. Nové priestory v ZŠ Mlynská sú podľa neho výsledkom spolupráce vlády a samosprávy. "Vytvorili sa mimoriadne dobré podmienky pre deti i pedagógov. Nejde len o nové triedy, ale aj zázemie pre pedagogický zbor," skonštatoval Fico. Vďaka prístavbe a nadstavbe vzniklo v tejto seneckej škole ďalších sedem tried a deti sa v nových priestoroch učia už týždeň.

Modulové školy v 11 prípadoch

Podľa ministra školstva je Senec jedným zo 16 miest, ktoré majú prístup k financiám v rámci tohto opatrenia z druhého sociálneho balíka. "V 11 prípadoch ide o výstavbu modulových škôl, v tých ostatných prípadoch ide o prístavby, rekonštrukcie priestorov alebo nadstavby. V tomto smere sa darí rýchlo pokračovať vďaka dobrej spolupráci s mestami a obcami," povedal Draxler. Príspevky, ktoré na tento účel štát mestám a obciam dáva, sa podľa jeho slov pohybujú na úrovni 100.000 až 300.000 eur.     

Predseda vlády tvrdí, že už v roku 2013 začala vláda reagovať na potrebu výstavby nových školských kapacít. "To boli predovšetkým marginalizované skupiny, ktoré potrebovali takýto prístup zo strany štátu," skonštatoval. V roku 2013 vláda preto spustila výstavbu, nadstavbu a prístavbu základných škôl prevažne formou modulového typu, kde alokovala finančné prostriedky vo výške jeden milión eur. Touto výstavbou vzniklo 40 nových tried pre asi 1000 žiakov v piatich obciach Prešovského kraja.     

"Keďže projekt sa osvedčil, v roku 2014 prišli ďalšie tri milióny eur," podotkol Fico. Ministerstvo školstva túto sumu navýšilo o 43.000 eur pre Bratislavský, Banskobystrický, Prešovský a Košický kraj. Štát napomohol v minulom roku k vzniku celkovo 101 nových tried pre zhruba 2525 žiakov. V rokoch 2013 až 2015 tak vláda podporila rozšírenie kapacít ZŠ vo výške okolo sedem miliónov eur, vďaka čomu vzniklo celkovo 253 nových tried pre približne 6325 žiakov.     

Premiér tvrdí, že chce, aby sa opatrenia, ktoré sa osvedčili, v praxi opakovali. "Bola by chyba, keby sme rezignovali na ďalšie požiadavky miest a obcí na rozširovanie kapacít materských škôl či výstavbu základných škôl modulového typu. Všetko, čo sa nám osvedčilo, ostáva v platnosti," skonštatoval Fico s tým, že v sobotu bude na Sneme strany Smer-SD predstavený tretí sociálny balík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok