Turecko: Problémy s Ruskom nemožno vyriešiť na jednej schôdzke

TASR TA3
4.12.2015 06:22

Prvé turecko-ruské stretnutie po minulotýždňovom zostrelení bombardéra neprinieslo žiadne zmeny. Aj keď si Ankara ani Moskva eskaláciu napätia neželá, situácia zostáva naďalej vážna.

Prvý osobný kontakt

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu po stretnutí s ruským kolegom Sergejom Lavrovom povedal, že by bolo nerealistické očakávať vyriešenie všetkých problémov s Ruskom na jedinom stretnutí, je však dôležité udržať otvorené komunikačné kanály. Informovala o tom tureckáštátna vysielacia spoločnosť TRT, uviedla agentúra Reuters.

Čavušoglu sa stretol s Lavrovom v Belehrade na okraj konferencie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Išlo o prvý osobný kontakt medzi predstaviteľmi oboch krajín na vysokej úrovni od minulotýždňového tureckého zostrelenia ruského vojenského lietadla, po ktorom Moskva potrestala Ankaru radom sankcií.

Letecké útoky

Lavrov na tlačovej konferencii v Belehrade povedal, že sa s tureckým ministrom zahraničných vecí stretol na jeho neodbytnú žiadosť, ale nepočul od Čavušoglua nič nové. Dodal, že on zopakoval ruský postoj k zostreleniu lietadla. Ruská televízia odvysielala záznam z jeho vystúpenia.

V súvislosti s tým, že sa k leteckým útokom v Sýrii pridala  Británia, Lavrov povedal, že čím širšie bude úsilie proti Islamskému štátu, tým bude účinnejšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok