Zvrat v kauze atléta Pistoriusa: Vraždil, rozhodol odvolací súd

TA3 SITA
3.12.2015 10:33

Juhoafrický najvyšší odvolací súd rozhodol, že atlét s amputovanými dolnými končatinami Oscar Pistorius sa dopustil vraždy, keď vo februári 2013 zastrelil svoju priateľku Reevu Steenkampovú.

Od októbra v domácom väzení

Verdikt päťčlennej sudcovskej rady vyniesol vo štvrtok dopoludnia v Bloemfonteine sudca Lorimer Leach s tým, že výšku trestu stanoví procesný najvyšší súd pre severnú časť provincie Guateng.

Sudkyňa Thokozile Masipová minulý rok vymerala paralympionikovi trest odňatia slobody na päť rokov za zabitie z nedbanlivosti. Obžalovaný vtedy tvrdil, že si Steenkampovú pomýlil s domnelým votrelcom, preto na ňu začal strieľať cez zatvorené dvere toalety svojho domu. Po odslúžení časti trestu ho 19. októbra 2015 prepustili do domáceho väzenia.

O odvolacie konanie požiadala prokuratúra, ktorá navrhla prehodnotenie skutkovej podstaty Pistoriusovho deliktu zo zabitia z nedbanlivosti na vraždu.

 

Kľúčová zásada dolus eventualis

Žaloba podložila žiadosť o odvolanie argumentom, že sudkyňa nesprávne interpretovala právnickú zásadu "dolus eventualis". Tá tvrdí, že vraždy sa dopustil páchateľ, ktorý mohol predpovedať, že jeho čin bude mať za následok smrť inej osoby, a napriek tomu tak konal. Odvolací orgán sa s týmto výkladom stotožnil. Leach uviedol, že Pistorius si mal uvedomiť fatálny následok svojej streľby bez ohľadu na to, kto stál za dverami.

Sudcovská rada mohla sama rozhodnúť, že sa Pistorius dopustil vraždy, čo aj urobila a športovcovi podľa juhoafrických zákonov hrozí minimálne 15 rokov väzenia. V moci sudcov bolo aj zamietnuť odvolanie a potvrdiť Masipovej rozsudok, prípadne nariadiť nové pojednávanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok