Švajčiari opäť zatýkali, v putách mal skončiť aj šéf juhoamerického futbalu

TASR
3.12.2015 09:35

Švajčiarske justičné orgány v súvislosti s korupčným škandálom Medzinárodnej futbalovej federácie zatkli ďalšie osoby. Informáciu priniesol denník New York Times.

Švajčiari opäť zatýkali, v putách mal skončiť aj šéf juhoamerického futbalu
SITA/AP

Spolupráca s justíciou

Zadržaní funkcionári, medzi ktorými je údajne aj prezident Juhoamerickej futbalovej konfederácie Juan Angel Napout, sú obvinení z korupčného konania a prania špinavých peňazí.

Podľa spomínaného periodika by okrem Paraguajčana Napouta aj ďalšie zadržané osoby mali pochádzať najmä z Južnej a Strednej Ameriky, pričom ich mená by mali vyšetrovacie orgány zverejniť v priebehu dňa. FIFA v prvej reakcii uviedla, že bude naďalej s justičnými orgánmi spolupracovať.

Korupcia a pranie špinavých peňazí

Švajčiarska polícia vykonala raziu na podnet justičných orgánov USA približne o 6.00 SEČ v luxusnom hoteli vo švajčiarskom Zürichu, kde bývajú delegáti počas dvojdňového zasadnutia výkonného výboru FIFA. Na ňom mali rokovať o sérii reforiem, ktoré by pre FIFA mali znamenať nový začiatok po prevalení korupčnej aféry.

Americké orgány už vyšetrujú 14 bývalých funkcionárov FIFA a obchodníkov pre podozrenie z korupcie a prania špinavých peňazí. Švajčiarska prokuratúra okrem toho vyšetruje aj odstupujúceho prezidenta organizácie Seppa Blattera. Podozrivý je zo sprenevery a zneužitia právomocí prezidenta organizácie, za čo mu hrozí trest až na päť rokov odňatia slobody.

Korupčný škandál

Švajčiarske úrady podozrievajú Blattera, že v roku 2005 podpísal kontrakt s Karibskou futbalovou úniou, ktorý bol nevýhodný pre FIFA. Generálny prokurátor ďalej uviedol, že Blatter konal proti záujmom FIFA aj v iných prípadoch.

Predmetom vyšetrovania je aj netransparentná platba z februára 2011 vo výške 2 milióny švajčiarskych frankov od Blattera pre prezidenta Európskej futbalovej únie  Michela Platiniho z fondu FIFA, údajne za poskytnuté služby v období od januára 1999 do júna 2002.

Vzhľadom na korupčný škandál sa Blatter ešte v júni rozhodol odstúpiť z funkcie šéfa FIFA, nová voľba prezidenta sa tak uskutoční 26. februára budúceho roka v Zürichu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok