Únia zintenzívni boj proti terorizmu, prijala nový balík opatrení

TASR
2.12.2015 15:44

Európska komisia oznámila, že prijíma nový balík opatrení na boj proti terorizmu a nedovolenému obchodovaniu so strelnými zbraňami a výbušninami.

Únia zintenzívni boj proti terorizmu, prijala nový balík opatrení
SITA/AP

Spoločná reakcia na hrozbu terorizmu

Predložené návrhy sú súčasťou Európskej bezpečnostnej agendy prijatej v apríli 2015. Vo svetle nedávnych tragických udalostí v Paríži sa ich realizácia výrazne zrýchli. Súčasťou tohto balíka sú dva hlavné prvky. Prvým je návrh smernice o terorizme, čo posilní nástroje EÚ na predchádzanie teroristickým útokom kriminalizovaním prípravných úkonov, ako sú odborná príprava a vycestovanie do zahraničia za teroristickými účelmi, ale aj napomáhanie či navádzanie a tiež podnecovanie a pokus o vykonanie teroristických činov.

Druhým prvkom je Akčný plán na zintenzívnenie boja proti zločincom a teroristom, ktorí používajú zbrane a výbušniny. Ten sa má realizovať prostredníctvom posilnenej kontroly nezákonného držania zbraní a výbušnín a ich dovozu na územie EÚ. Teroristické útoky v Paríži z 13. novembra opäť potvrdili, že krajiny EÚ potrebujú zvýšiť svoju spoločnú reakciu na hrozby terorizmu a prijať konkrétne opatrenia v boji proti terorizmu a nezákonnému obchodovaniu so strelnými zbraňami a výbušninami.

Návrh novej smernice o terorizme odstraňuje medzery v trestnom práve EÚ. Smernica napríklad stanovuje spoločnú definíciu teroristických trestných činov aj vzhľadom na aktivity zahraničných bojovníkov a proti týmto páchateľom zavádza účinné sankcie.

Sťažený prístup k zbraniam a výbušninám

Prvý podpredseda EK Frans Timmermans v tejto súvislosti uviedol, že exekutíva EÚ je odhodlaná urobiť všetko preto, aby pomohla členským štátom poraziť teroristické hrozby.

"Zvýšenie počtu občanov EÚ, ktorí cestujú do zahraničia s cieľom stať sa zahraničnými bojovníkmi, znamená, že je potrebná aktualizácia právneho rámca EÚ o teroristických trestných činoch," upozornil Timmermans. Spresnil, že je nutná spolupráca nielen vo vnútri EÚ, ale aj s tretími krajinami, aby bolo možné účinne zakročiť proti čiernemu trhu so strelnými zbraňami a výbušninami.

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos pripomenul, že nové opatrenia navrhujú trestať nielen tých, ktorí páchajú teroristické činy, ale aj tých, ktorí im pomáhajú pri plánovaní cesty, finančne alebo im poskytujú podporu. Akčný plán zameraný na strelné zbrane a výbušniny má podľa jeho slov sťažiť prístup teroristov k obchodníkom so zbraňami vo vnútri EÚ aj mimo hraníc únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok