Duchovní si polepšia, vláda schválila zvýšenie ich platov

TASR
2.12.2015 11:34

Na základe kolektívnej zmluvy sa od januára budúceho roka zvýši základná stupnica platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme o štyri percentá.

Duchovní si polepšia, vláda schválila zvýšenie ich platov
SITA/AP

Finančný príspevok

V nadväznosti na to sa rovnakým spôsobom a v rovnakom termíne valorizujú aj základné platy duchovných tých cirkví, ktoré požadujú finančný príspevok zo štátneho rozpočtu. 

Priemerný základný plat duchovných sa tak výši na 479 eur. Vyplýva to z nariadenia, ktoré  schválila vláda.
Na tento účel má ísť pri počte 3600 duchovných 1.067.631 eur.

Nárok si neuplatňujú všetci

Štát poskytuje cirkvám a náboženským spoločnostiam v súčasnosti len finančné prostriedky na platy duchovných a prevádzkových zamestnancov riadiacich orgánov cirkví, na príslušné odvody do poistných fondov a čiastočne na prevádzku ústredí.

Nárok na príspevok zo štátneho rozpočtu si prevažne z vieroučných dôvodov neuplatňujú Náboženská spoločnosť Jehovovi svedkovia v Slovenskej republike, Kresťanské zbory na Slovensku, Cirkev Ježiša Krista Svätých neskorších dní na Slovensku a Bahájske spoločenstvo v Slovenskej republike. Cirkev adventistov siedmeho dňa - Slovenské združenie, Novoapoštolská cirkev v Slovenskej republike požaduje štátny príspevok len na chod cirkevného ústredia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok