Švédi nezvládajú prílev migrantov, časť presunú do iných krajín Únie

TASR TA3
1.12.2015 08:37

Švédsko využije systém relokácie migrantov, ktorí prišli na jeho územie, do ďalších krajín EÚ. Oznámil to počas návštevy švédskeho hlavného mesta eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos.

Čoskoro ohlásia podrobnosti

"Pracujeme na číslach," povedal Avramopulos podľa agentúry DPA v Štokholme po stretnutí so švédskymi ministrami spravodlivosti a migrácie Morganom Johanssonom a vnútra Andersom Ygemanom. Avramopulos ďalej uviedol, že tento postoj plne chápe a ocenil Švédsko za jeho doterajšie "obrovské úsilie" v tejto otázke. Ďalšie podrobnosti o relokácii migrantov zo Švédska budú podľa neho oznámené v najbližšom čase.

Švédsko prijalo v tomto roku okolo 150.000 utečencov, z čoho je 30.000 maloletých detí bez sprievodu. Krajina minulý týždeň oznámila, že prestáva zvládať prílev migrantov a sprísni pravidlá pre žiadateľov o azyl. Švédsko tiež plánuje zaviesť kontroly totožnosti vo všetkých prostriedkoch verejnej dopravy prichádzajúcich z európskeho kontinentu. Obmedzia sa i možnosti na spájania prisťahovaleckých rodín.

Švédsko prijíma najviac migrantov

Program relokácie utečencov vypracovala EÚ napriek značnému odporu niektorých svojich členov. Pôvodne mal tento mechanizmus pomôcť Taliansku a Grécku, kde väčšina migrantov prvýkrát vstupuje na územie EÚ.

Švédsko už v rámci neho prijalo v októbri 19 Eritrejčanov z Talianska, ale zo spomínaných dvoch krajín už doň nebudú presídlení žiadni ďalší migranti, uviedol Avramopulos.

Švédsko, ktoré očakáva do konca tohto roka rekordných 190.000 žiadateľov o azyl, prijíma viac migrantov na jedného obyvateľa než ktorákoľvek iná krajina EÚ. Švédske úrady už pritom nemajú pre azylantov ďalšie ubytovacie kapacity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok