Romney deklaroval víťazstvo v republikánskych primárkach v Nevade

TA3, TASR
5.2.2012 08:55

Mitt Romney deklaroval víťazstvo v sobotňajších prezidentských primárkach republikánskej strany v americkom štáte Nevada. Reagoval tak na čiastkové výsledky hlasovania, podľa ktorých zvíťazil so ziskom vyše 40 percent hlasov s výrazným náskokom pred svojimi súpermi.

Bývalý guvernér štátu Massachusetts sa poďakoval nevadským voličom za dôveru a vyjadril odhodlanie zavŕšiť svoje víťazné ťaženie v Bielom dome. Ostro pritom kritizoval ekonomickú aj zahraničnú politiku súčasného prezidenta Baracka Obamu.


Podľa oficiálnych výsledkov zo 14 z celkovo 17 okresov získal bývalý guvernér štátu Massachusetts až 42 percent hlasov. Vo veľkých počtoch ho prišli podporiť jeho nevadskí mormónski súverci, ktorí podľa odhadov tvorili až štvrtinu hlasujúcich.


Romneyho hlavný súper Newt Gingrich skončil na vzdialenom druhom mieste s 25 percentami hlasov, pričom ho ešte stále môže predbehnúť texaský kongresman Ron Paul s 20 percentami. Štvrté miesto s 13 percentami patrí bývalému pensylvánskemu senátorovi Rickovi Santorumovi.


Republikánske volebné zhromaždenia v Nevade sa na rozdiel od štátov Florida či Iowa takmer zaobišli bez televíznych reklám a úplne chýbali debaty kandidátov, ktorí do miestnej kampane investovali len málo prostriedkov.


Romney zvíťazil s výrazným náskokom v utorkových prezidentských primárkach Republikánskej strany v štvrtom najľudnatejšom americkom štáte Florida. Na konte má už víťazstvo v štáte New Hampshire a tesné druhé miesto z Iowy.


Doterajšie úspechy z primárok Romneymu zabezpečili náskok v počte delegátov augustového zjazdu Republikánskej strany, ktorý vyberie oficiálneho prezidentského kandidáta. Ten bude v novembrových voľbách vyzývateľom demokratického prezidenta Obamu.


V sobotu odštartovali aj republikánske volebné zhromaždenia v štáte Maine, ktoré potrvajú týždeň a ich výsledky budú zverejnené až 11. februára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok