Indonéziu ničia plamene ako nikdy v dejinách. Slnko nevidno mesiace

TA3
28.11.2015 19:50

Ekologická katastrofa globálnych rozmerov sa už mesiace odohráva v juhovýchodnej Ázii. Tradičné letné požiare v Indonézii sa tento rok giganticky rozšírili a nedarí sa ich zastaviť.

Indonéziu ničia plamene ako nikdy v dejinách. Slnko nevidno mesiace
ČTK/imago stock&people

Katastrofu zapríčinil aj El Niňo

V Indonézii sa opakujú požiare každý rok. Väčšinou ich zakladajú miestni farmári a spoločnosti pestujúce palmu olejovú, aby ľahko získali poľnohospodársku pôdu. Tento rok oheň nabral na nevídanej sile. Do polovice novembra zaznamenali viac ako 120-tisíc aktívnych požiarov.

Katastrofálne rozšírenie má na svedomí nedostatok dažďa, ktorý spôsobil klimatický jav El Niňo. Ten bude zrejme rekordne silný. Nehoria len stromy, ale aj rašelina pod nimi.

S ohňom bojujú tisícky hasičov a Indonézia prijala aj medzinárodnú pomoc. Dymiace požiare môžu za zrušenie letov a zatváranie škôl. Horiaca Indonézia však súvisí aj globálnym konzumom.

Horšie ako emisie v USA

Rozsiahlosť požiarov a dymu zaznamenávajú satelity z vesmíru. Podľa arabskej televízie al-Džazíra sú lesné požiare štvrtým najväčším producentom emisií skleníkových plynov na svete. Denné emisie oxidu uhličitého z požiarov prekročili v októbri emisie celých USA.

Hrozivé je aj porovnanie s inou vyspelou ekonomikou. Tieto požiare tento rok vyprodukovali viac skleníkových plynov do atmosféry ako chrlia fosílne palivá spálené za rok v Nemecku.

Tisíce ľudí museli uniknúť z provincie Riau, ktorá má toľko obyvateľov, ako Slovensko. Oblasť je silne zadymená dymom plným splodín. Požiare zabili najmenej 19 ľudí.

indonesia-poziar-nasa_0a000002-6be1-fbeb.jpg

Problémy v celej oblasti

Greenpeace opisuje prípad, keď doktor odporučil pacientke s malým dieťaťom, aby mu častejšie dožičila pobyt na slnku, a tak predchádzala novorodeneckej žltačke. Problém je však v tom, že dym zakrýva slnko. Ľudia, ktorí žijú v dotknutých oblastiach, už mesiace nevideli modrú oblohu.

Požiare spôsobili zdravotné ťažkosti nielen v Indonézii, ale aj v susedných krajinách, napríklad v Singapure, Malajzii, Thajsku či na Filipínach. Celkovo viac ako 500-tisíc Indonézanov trpí akútnou infekciou dýchacích ciest. Znečistený vzduch môže zvýšiť riziko kardiovaskulárnych a respiračných chorôb a rakoviny.

Index kvality ovzdušia v Pekanbaru na Sumatre dosiahol hodnotu približujúcu sa číslu tisíc. Pre porovnanie - čísla vyššie ako 200 sa považujú za nezdravé. Nezdravé ovzdušie je aj v Singapure, či v Malajzii. Život bez ochranných rúšok nie je možný. Mestá sú viditeľne zahalene do hnedastého smogu.

indonesia-haze-250b109d06ac4887abc3596aa4135d66_0a000002-6be1-9db7.jpeg

Ohrozené sú aj zvieratá

Sumatra je jediné miesto na svete, kde vedľa seba vo voľnej prírode žijú tigre, nosorožce, orangutany a slony. Pľúca vzácnych zvierat trpia rovnako, ako tie ľudské. Choré zvieratá sa nemôžu nakŕmiť.

Plamene vytláčajú z lesov ich prirodzených obyvateľov. Vyľakané zvieratá unikajú z lesov a buď zahynú na nedostatok potravy, alebo ich zabijú dedinčania.

Tragický osud sa týka hlavne orangutanov. Rozširujúce sa plantáže ich systematicky pripravujú o prirodzený životný priestor. Orangutan bornejský a sumatriansky je zapísaný na červený zoznam ohrozených zvierat. Dezorientované orangutany kradnú z plantáži plody a za to ich farmári veľmi kruto vybíjajú.

aptopix-indonesia-elephant-patrols-cd13a1b96d9745e8b44e1846a90084b8_0a000002-6be1-30ba.jpeg

Dôvodom korupcia aj olej

Horiace indonézske ostrovy Sumatra a Borneo sú prírodnou katastrofou globálnych rozmerov, ale v pozadí cítiť aj politiku. Minulé indonézske vlády vychádzali v ústrety veľkým spoločnostiam, ktoré v honbe za ziskom z palmového oleja neustále zväčšujú plantáže. Veľa komentátorov sa zhoduje, že súčasná globálna katastrofa je výsledkom korumpovania.

Palmový olej je surovina, ktorá je bežne pridávaná do výrobkov, s ktorými každodenne prichádzame do kontaktu aj na Slovensku. Nájdeme ho v sušienkach, obľúbených nátierkach, v rúži alebo v šampóne. Vo veľkom ho využívajú nadnárodné firmy ako je Unilever, KraftHainz alebo Starbucks. Palmový olej je všestrannou komoditou, jeho spotreba od roku 1990 narástla päťnásobne.

Výkonný riaditeľ organizácie Forest Trust Scott Poynton poukazuje na korupčné pozadie vzťahov lokálnych politikov a stredne veľkých spoločností. Podľa neho práve tieto medzičlánky platia malým farmárom, aby vypaľovali lesy a podporovali budovanie plantáží. Na dvadsiatich rokov pravidelných požiarov má podiel slabá legislatíva a takmer žiadna vymožiteľnosť už existujúcich predpisov.

Agentúra Bloomberg tvrdí, že z 3,7 milióna pracovníkov v tomto odvetví sú tisícky deti. Robotníci nemajú často zabezpečené ani základné pracovné podmienky. Vyskytuje sa tu aj otroctvo a obchodníci s ľuďmi nečelia sankciám.

Žiadne nové povolenia

Nevinní nie sú ani v Singapure a v Malajzii. Veľa veľkých spoločností, ktoré obchodujú s palmovým olejom, sídli práve tam a singapurské banky financujú tento biznis bez etických mantinelov.

Po medzinárodnom tlaku veľkí hráči ako PepsiCo, Colgate-Palmolive a Starbucks podpísali otvorený list organizácii Okrúhly stôl pre trvalo udržateľnú produkciu palmového oleja, aby jeho členovia prijali prísnejšie normy.

"Nesmieme dovoliť, aby naše dažďové pralesy zmizli pre pestovanie monokultúr ako je palma olejová," vyjadril sa jasne indonézsky prezident Joko Widodo. Zaviazal sa, že úrady už nebudú vydávať žiadne nové povolenia na rozširovanie plantáži olejových paliem. Polícia tiež stíha ľudí a firmy, ktoré vypaľujú lesy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok