Policajt zastrelil černošského mladíka 16 ranami, v Chicagu vyšli do ulíc

TA3 TASR
26.11.2015 10:32

Obyvatelia amerického Chicaga vyšli do ulíc po zverejnení nahrávky ukazujúcej zastrelenie mladého chlapca čiernej pleti. Toho 16 ranami zabil biely policajt.

Policajt zastrelil černošského mladíka 16 ranami, v Chicagu vyšli do ulíc
Youtube/djvlad

S nožom a pod vplyvom

Belošského policajta z Chicaga, ktorý zastrelil černošského tínedžera, obvinili z vraždy. Trestné stíhanie v prípade úrady urýchlili v nádeji, že odvrátia opakované rasové nepokoje v súvislosti s používaním smrtiacej sily policajtmi, ktoré viac než rok otriasali Spojenými štátmi.

Na základe rozhodnutia sudcu zverejnili v utorok tiež videozábery streľby na 17-ročného Laquana McDonalda z 20. októbra 2014, zachytené kamerou policajného vozidla. Obvinený policajt Jason Van Dyke len niekoľko hodín predtým po prvý raz predstúpil pred súd, ktorý zamietol návrh na kauciu. V prípade uznania viny z vraždy prvého stupňa mu hrozí 20 rokov väzenia.

16 výstrelov

Zverejnenie videa sprevádzal značný záujem médií i verejnosti a webová stránka polície po ňom nakrátko "spadla". Video ukazuje McDonalda, ktorý mal podľa úradov pri sebe nôž a užil halucinogénnu drogu PCP, ako kráča preč od policajtov, keď ho uprostred cesty zasahuje streľba. Podľa prokuratúry doňho Van Dyke vystrelil 16-krát, pričom vyprázdnil zásobník a pripravoval sa svoju zbraň znova nabiť.

Van Dyke tvrdí, že streľba bola oprávnená, pretože sa cítil byť ohrozený McDonaldom. Streľba zo strany policajtov v Chicagu je pomerne častá, dodáva Reuters s tým, že v treťom najväčšom meste v USA žije 2,7 milióna ľudí, z nich približne tretinu tvoria belosi, tretinu černosi a tretinu hispánci.

Policajt sa vraj bál o život

Právnik zastupujúci belošského chicagského policajta obvineného z vraždy černošského tínedžera uviedol, že jeho klient sa v inkriminovaný moment obával o svoj život a videozáznam z hliadkovacieho vozidla je vzhľadom na neostrosť záberov nedôveryhodný. Advokát Daniel Herbert pre stanicu CNN uviedol, že obvinený policajt Jason Van Dyke dorazil na miesto činu 18 minút po tom, ako bolo nahlásené, že podozrivý muž nožom ohrozoval predajne a ničil policajné vozidlá.      

Podľa prokuratúry Van Dyke zabil 17-ročného Laquana McDonalda 16 výstrelmi, a to iba šesť sekúnd po tom, ako vystúpil zo svojho auta na ulici v juhozápadnej časti Chicaga. Jeho právnik tvrdí, že video, ktoré úrady zverejnili iba v utorok - 13 mesiacov po incidente -, nemôže byť ukazovateľom viny jeho klienta. Podľa jeho slov sa Van Dyke "skutočne obával o svoj život a životy jeho kolegov"

Členovia černošskej komunity v Chicagu požadujú odstúpenie tamojšieho policajného náčelníka Garryho McCarthyho a vymenovanie nového vedenia. Van Dyke je podľa agentúry DPA prvým chicagským policajtom za niekoľko desaťročí, ktorý čelí obvineniam z vraždy spáchanej počas služby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok