SR - Francúzsko zatiaľ 1:1, bodovali Hantuchová a Razzanová

TA3, SITA
4.2.2012 20:21

Stav víkendového bratislavského stretnutia Slovensko - Francúzsko v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie 2012 tenisových reprezentačných družstiev žien je po sobotňajších dvojhrách 1:1.

Uspeli dvojky oboch tímov proti jednotkám. Najprv Daniela Hantuchová zdolala Pauline Parmentierovú za 186 minút tesne 5:7, 6:1, 9:7, následne líderka hostiteliek Dominika Cibulková podľahla Virginie Razzanovej za 89 minút dvakrát 4:6.

V nedeľu od 12.00 h sú na tvrdom povrchu Latex-Ite v Aegon aréne NTC na programe singlové zápasy Cibulková - Parmentierová a Hantuchová - Razzanová a napokon štvorhra, na ktorú kapitáni Matej Lipták a Nicolas Escudé nahlásili pri piatkovom žrebe programu páry Cibulková, Hantuchová - Alizé Cornetová, Kristina Mladenovicová. Vo všetkých nomináciách však podľa pravidiel tejto súťaže pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) ešte môžu nastať zmeny. Domáci káder dotvárajú Magdaléna Rybáriková a Jana Čepelová.

Víťaz tohto tretieho vzájomného duelu si 21. - 22. apríla zahrá o elitnú osmičku ročníka 2013, zdolaný bude v rovnakom termíne bojovať o zachovanie príslušnosti k "II. lige".

Tím SR vlani už po roku klesol späť do II. svetovej skupiny aprílovou bratislavskou prehrou 2:3 so Srbkami v dueli o svetovú skupinu. Vo štvrťfinálovom 1. kole vo februári takisto v Bratislave nestačil na Češky (2:3, už po troch dvojhrách však bolo nezvratných 0:3), neskoršie šampiónky. Päť ostatných zápasov Sloveniek vo Fed Cupe sa skončilo výsledkom 3:2 či 2:3. Držiteľky pohára zo sezóny 2002 naposledy hrali v inej zostave ako terajšej v apríli 2010 v Srbsku, keď zo zdravotných dôvodov absentovala Cibulková, namiesto nej bola v kádri Lenka Wienerová.

Slovenky sa zatiaľ s Francúzkami stretli dvakrát. V júli 2002 zvíťazili v Bratislave v Inchebe vo štvrťfinále svetovej skupiny na tvrdom povrchu v hale 4:1, keď dva singlové úspechy zaznamenala Hantuchová, rozhodujúci bod vybojovala Martina Suchá a domáce sa potom radovali aj vo štvorhre zásluhou Janette Husárovej a Henriety Nagyovej. Za krajinu "galského kohúta" boli na kurte Amélie Mauresmová, Nathalie Dechyová a vo štvorhre Dechyová so Stéphanie Foretzovou-Gaconovou.

Zhodou okolností práve bývalá jednotka singlového svetového rebríčka WTA Mauresmová a Dechyová, ktorá medzičasom už takisto nehráva, vybojovali pre Francúzsko rozhodujúci bod na 3:2 vo štvorhre 26. apríla 2009 na antuke v hale Palais des Sports Beaublanc v Limoges v súboji o svetovú skupinu 2010. Hrdinkou rekordne dlhého zápasu (12:27 h, predchádzajúcim maximom bolo 10 hodín a 34 minút trvania duelu Argentína - Rakúsko v II. svetovej skupine 2008) sa stala Mauresmová, ktorá zdolala Hantuchovú aj Cibulkovú. Obe Slovenky bodovali proti Cornetovej, ale spoločne ťahali za kratší koniec v debli.

Francúzsko je víťazom Pohára federácie 1997 a 2003 a bolo vo finále v sezónach 2004 a 2005. Po generačnej výmene a aj vzhľadom na negatívny postoj Marion Bartoliovej k reprezentácii (pre odmietnutie národnej federácie FFT začleniť do realizačného tímu jej otca Waltera Bartoliho) však v roku 2011 prvý raz v histórii opustilo elitnú spoločnosť. Francúzky najprv vo februári v Moskve nestačili vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny na Rusky (2:3, hoci hostky po sobote viedli 2:0) a potom v apríli v "prelínačke" podľahol Španielkam na antuke v Lleide 1:4. 

SLOVENSKO - FRANCÚZSKO 1:1 po sobotňajších dvojhrách 
(Bratislava, Aegon aréna NTC, tvrdý povrch Latex-Ite v hale) 

Daniela Hantuchová - Pauline Parmentierová 5:7, 6:1, 9:7 za 186 minút (70, 38, 78) 
Dominika Cibulková - Virginie Razzanová 4:6, 4:6 za 89 minút (43, 46) 

Zostávajúci program: 
Nedeľa (12.00 h): 
Dvojhry: 
Dominika Cibulková - Pauline Parmentierová 
Daniela Hantuchová - Virginie Razzanová 
Štvorhra: 
Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová - Alizé Cornetová, Kristina Mladenovicová 

Hantuchovej jubilejné 30. víťazstvo po sérii piatich nezdarov

Niekdajšia päťka svetového rebríčka WTA Hantuchová po viac ako roku čakania a piatich nezdaroch dosiahla svoj jubilejný 30. zápasový úspech (popri 15 prehrách) v tejto súťaži pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF), z toho 25. v singli. Zverenkyňa Claudia Pistolesiho už šiesty raz v tejto sezóne uspela v stretnutí, v ktorom prehrala prvý set. Dvadsaťosemročná popradská rodáčka Hantuchová, teraz 20. v renkingu, sa revanšovala o dva roky mladšej Parmentierovej (62.) za prehru 2:6, 3:6 z 1. kola vlaňajších newyorských grandslamových US Open, v bilancii zo vzájomných súbojov sa ujala vedenia 2:1. Nadviazala na triumf 6:2, 7:5, ktorý zaznamenala v Luxemburgu v roku 2008.

Hantuchová pred 3900 divákmi viedla v otváracom sete 4:1 a neskôr mala brejkbal za stavu 4:3, ale napokon ťahala za kratší koniec, keď Francúzku v kľúčových okamihoch držal servis a pracovitý prejav podporený kvalitným pohybom. Slovenka síce odolala dovedna štyrom hrozbám straty podania v dramatickej deviatej hre, ale v jedenástom inkasovala brejk, keď Parmentierová v prevahe správne stiahla raketu z letu loptičky mimo dvorca po Hantuchovej defenzívnom forhende.

V druhom sete favorizovaná Slovenka najmä vďaka sérii 10 získaných fiftínov unikla na 3:0 a 40:0 na príjme. Parmentierová ešte zachránila štvrtý gem, ale neodolala ako podávajúca v šiestom, keď ju nachytal súperkin forhend inside-out do protipohybu. V siedmej hre využila Hantuchová štvrtý setbal - bekhend Francúzky zaletel za základnú čiaru.

Hostiteľka preberala réžiu nad dianím na kurte, hoci sa na relatívne pomalom podklade dlho nevedela dostať do potrebného tempa a vynútiť si jasnejšiu prevahu. Na začiatku tretej časti odskočila Hantuchová na 2:0. Na servise vo štvrtom geme si zásluhou agresívneho štýlu poradila so značne nepríjemným stavom 0:30. V piatej hre si vynútila nádejných 30:30, v šiestej hladko posunula skóre na 4:2. Parmentierová si zachovala aspoň relatívnu šancu, keď bez zachvenia upravila na 3:4. V ôsmej hre sa húževnatá Francúzka osmelila, parádnym forhendovým obhodením popri čiare si vypracovala náskok 40:0 na returne a Hantuchová poslala forhend vedľa - 4:4. V deviatej hre prehrala tri štyri body v rade priamo servisom a netajila frustráciu: najprv rozčúlene mávla raketou, neskôr si založila ruky v bok, keď Jastrabie oko potvrdilo Parmentierovej eso - 4:5 a po chvíli dokonca

Slovenka sa však vtedy oprela o podanie, napokon už v tomto geme ani raz nemusela ísť ďalej ako za nekompromisnú bekhendovú odpoveď na return. V jedenástej hre viedla 15:0, pri solídnom bekhendovom drope si minula priebežne poslednú príležitosť vyzvať kontrolný systém Hawk Eye a za stavu 30:30 Francúzke extrémne pomohla páska, ale napriek tomu skóre doputovalo k zhode. Slovenka vtedy nezvládla ťažký forhendový volej po zlej voľbe pri sieti a všetko dokonala čiara v prospech Parmentierovej - 5:6.

Zatiaľ čo do desiateho gemu vstúpila Hantuchová dvojchybou, dvanástu hru otvorila bodom z podania a pridala ďalšie tri efektívne servisy 6:6. V trinástej hre Slovenka pritlačila, viedla 30:0 (Francúzka neuspela u Jastrabieho oka), krížnou forhendovou kontrou si utvorila náskok 40:15. Parmentierová znova zabrala na podaní, vymazala však iba jednu hrozbu. Pri druhej nedostúpila forhendový úder - 6:7. Hantuchová odvážnejšie, aktívnejšie a razantnejšie v medzihre išla v ústrety triumfu. Na 15:15 vyrovnala perfektným bekhendovým volejovým skrátením, takto povzbudená vypálila eso, ale vzápätí pokazila „vstúpený“ bekhend z dobrej pozície - 30:30. Z rovnakého krídla potom sľubne rozobrala Parmentierovej obranu, v hektike však pustila jej lob a hneď sa chytila za hlavu: kontrola potvrdila čiaru, čiže brejkbal. Francúzke viac nebolo treba, krížnym bekhendom sa vyškriabala na 7:7. Akoby sa však nechala ukolísať touto záchranou, ťahala za kratší koniec pri sieti a klesla na 0:40 vinou dvoch lacných forhendových chýb.

Hantuchová pri premiérovom brejkbale na 8:7 takmer vyhnala Parmentierovú do vestibulu a za odmenu doťukla forhendom. V šestnástej hre si síce nepomohla dvojchybou, ale zostávala o krok vpredu. Na 30:15 dala bekhendom popri čiare, vzápätí Francúzka zbytočne prehnala bekhendový return druhého podania. Slovenka pri prvom mečbale pokazila prísny bekhendový kros, ale druhú šancu premenila forhendovým krížnym "winnerom". Na víťaznú údery dominovala 53:31, pri aktívnom prejave spáchala aj primerane viac chýb - 51:35. Nezastavilo ju ani 10 es súperky. Využila 7 zo 14 brejkbalov, Parmentierová 5 z 10. 


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok