Nemci sa lúčili so Schmidtom, smútočný prejav predniesla Merkelová

TA3 TASR
23.11.2015 09:41

Nemecko sa v kostole svätého Michala v Hamburgu naposledy rozlúčillo s bývalým nemeckým kancelárom Helmutom Schmidtom. Smútočný prejav na štátnom pohrebe predniesla nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Prísne bezpečnostné opatrenia

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová, prezident Joachim Gauck a hostia z celého sveta, medzi ktorými je aj bývalý francúzsky prezident Valéry Giscard d'Estaing, sa  za prísnych bezpečnostných opatrení zišli v Hamburgu, aby vzdali poslednú poctu bývalému západonemeckému kancelárovi Helmutovi Schmidtovi, ktorý zomrel 10. novembra vo veku 96 rokov.

Schmidt, politik zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), viedol Západné Nemecko za vrcholiacej studenej vojny (1974-82), keď čelilo vlne teroristických útokov. Neskôr položil základy pre zavedenie eura.

Stovky hostí

Na štátny pohreb bolo pozvaných dovedna 1800 hostí. Na smútočnej rozlúčke v Kostole sv. Michala, ktorý je považovaný za najkrajšiu barokovú sakrálnu stavbu v severnom Nemecku, prehovoril okrem Merkelovej aj dlhoročný Schmidtov priateľ, bývalý americký minister zahraničných vecí Henry Kissinger.

Ulice lemovali tisíce ľudí, aby sledovali smútočnú procesiu, ktorá prevážala telo zosnulého kancelára na hamburský cintorín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok