Pre únik informácií z Vatikánu obžalujú päť osôb

TA3 TASR
21.11.2015 22:40

Vatikán zažaluje päť osôb vrátane dvoch investigatívnych novinárov a ich informátorov v spojitosti s nedávnym škandálom VatiLeaks 2. Informovala o tom agentúra DPA, citujúc talianske médiá.

Katolícka cirkev obviňuje inkriminovanú päticu z publikovania tajných dokumentov a informácií vzťahujúcich sa na "základné záujmy Svätej Stolice a štátu". Ak by ich súd uznal za vinných, hrozia im štyri až osem rokov za mrežami. Medzi obvinenými sú novinári Gianluigi Nuzzi a Emiliano Fittipaldi, ktorí publikovali knihy o škandáloch katolíckej cirkvi založené na uniknutých dokumentoch. Vatikán obvinili z nezodpovedného nakladania s financiami.

Ich traja informátori sú spojení s vatikánskou komisiou Cosea, ktorú ustanovil pápež František so zámerom reformovať ekonomické a administratívne štruktúry Vatikánu. Obvinení sú aj zo založenia zločineckej organizácie.

Nuzzi už v roku 2012 publikoval knihu založenú na dôverných údajoch, čo vyvolalo prvý škandál VatiLeaks. Jeho informátorom bol komorník pápeža Benedikta XVI., ktorý dostal 15 mesiacov, pápež mu však udelil milosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok