Djokovič postúpil cez Nadala do finále Turnaja majstrov, zabojuje s Federerom

SITA TA3
21.11.2015 17:39

Srbský líder svetového rebríčka tenistov Novak Djokovič zvíťazil nad Španielom Rafaelom Nadalom nasadeným ako piatym za 80 minút s prehľadom 6:3, 6:3 v semifinále dvojhry na koncoročnom šampionáte Barclays ATP World Tour Finals v Londýne.

Nezmenili štýly

Po 46. vzájomnom súboji je štatistika medzi touto dvojicou vyrovnaná 23:23, hojnosťou je to rekord Open Ery. Na sety vedie Djokovič 62:61. Dvadsaťosemročný Belehradčan uspel aj vo štvrtej tohtoročnej konfrontácii s Nadalom a v ôsmej z ostatných deviatich.

"Od začiatku som predvádzal výborný výkon. Snažil som hrať agresívne a diktovať tempo. Podarilo sa mi vytiahnuť moju najlepšiu hru, keď to bolo najviac treba. Obaja sme príliš nezmenili naše štýly, odkedy sme sa stretli prvý raz. Hráme od základnej čiary, on prevažne s rotáciami, ja sa usilujem o plochejšie údery. V princípe sa toho za tie roky nezmenilo nejako veľa," citovala Djokoviča BBC.

Postupujúci nečelil žiadnemu brejkbalu

Djokovič v otváracej časti proti Nadalovi okamžite odskočil na povzbudzujúcich 3:0 a až do konca tohto dejstva už si udržal náskok. V deviatom geme si bodom priamo z podania utvoril dva setbaly v rade a hneď pri prvom súper poslal forhendový return do siete. Favorit mal vo vstupnej časti skóre "winnerov" a nevynútených chýb 14:9, vyzývateľ ponúkol oveľa striedmejšie hodnoty 5:5.

Navyše, už v prvom geme druhého dejstva čelil Nadal brejkbalu, ale presvedčivo ho vymazal vstúpeným zakončením do prázdnej časti dvorca po kvalitnom servise. Španiel však neodolal pri druhej brejkovej hrozbe v piatej hre, jeho defenzívny bekhend v dlhej výmene odrotoval vedľa. Srb potom v pohode potvrdil únik - 4:2 a bez zásadnejších ťažkostí aj 5:3. Na returne v deviatej hre sa cez dva gembaly prepracoval k mečbalu a zavŕšil bekhendom do protipohybu.

Djokovič bol na víťazné údery lepší citeľne 24:9, vzhľadom na aktívnejší štýl zároveň urobil viac nevynútených chýb ako Nadal - 20:11. Po prvom podaní si Srb pripísal 89 % takto rozohraných fiftínov v porovnaní s 54 % z rakety Španiela. Postupujúci nečelil žiadnemu brejkbalu, sám premenil tri z piatich takýchto možností.

Dvojhra - semifinále:
Novak Djokovič (Srb.-1) - Rafael Nadal (Šp.-5) 6:3, 6:3 za 80 minút
Roger Federer (3-Švajč.) - Stan Wawrinka (4-Švaj.) 7:5, 6:3

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok