Francúzi požiadali EÚ o pomoc, v Alsdorfe zatkli sedem osôb

TA3 TASR ČTK BBC
17.11.2015 14:25

EÚ v reakcii na teroristické útoky v Paríži po prvý raz vo svojej histórii aktivuje článok zmluvy o tom, že ostatné krajiny napadnutému štátu poskytnú pomoc a podporu všetkými prostriedkami.

Francúzi požiadali EÚ o pomoc, v Alsdorfe zatkli sedem osôb
SITA/AP

Online sme ukončili.

22:30 Francúzska polícia zverejnila fotografiu neznámeho atentátnika zo štadióna

Uviedla, že bol jedným z samovražedných atentátnikov, ktorí v piatok zaútočili na futbalovom štadióne Stade de France v Paríži. Oznámila to agentúra Reuters. Kancelária francúzskeho prokurátora agentúre Reuters potvrdila, že ide o fotografiu muža, o ktorom sa domnievajú, že sa nechal zaregistrovať ako utečenec v Grécku. Zatiaľ čo sa však vyšetrovatelia prikláňajú k tomu, že pas, ktorý mal, bol pravý, nemyslia si, že patril tomuto atentátnikovi.

Pri sérii piatkových útokov v Paríži zomrelo najmenej 129 ľudí. Pri tele jedného z troch samovražedných atentátnikov, ktorí sa odpálili na futbalovom štadióne a zomreli, sa našiel sýrsky pas. Bol na meno Ahmad al-Mohammad, narodený 10. septembra 1990 v Idlíbe na severozápade Sýrie.

Francúzska prokuratúra vtedy uviedla, že preveruje, či skutočne patril mŕtvemu a že odtlačky prstov mŕtveho sa zhodovali s osobou, ktorá sa zaregistrovala s týmto pasom v októbri tohto roka v Grécku.

Francúzski vyšetrovatelia ďalej na základe videozáznamu zistili, že v čiernom Seate, z ktorého sa strieľalo na terasy barov a reštaurácií pri útokoch v Paríži, sedeli traja muži.

Zdroj blízky vyšetrovaniu, ktorý cituje agentúra Reuters, povedal, že okrem Salaha Abdeslama, po ktorom bolo vyhlásené medzinárodné pátranie, a jeho bratovi Brahimovi, ktorý sa pri útokoch vyhodil do vzduchu, bol tretí muž. Jeho totožnosť zatiaľ polícia nepozná.

Televízia CNN informovala, že sa podarilo nájsť mobilný telefón, ktorý zrejme používal jeden z útočníkov v Paríži. Podľa CNN obsahoval správu v zmysle "O.K., sme pripravení".

17: 40 V Nemecku zatkli ďalších 2 ľudí v súvislosti s útokmi v Paríži - spolu dnes päť

V súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži nemecká polícia zatkla ďalších dvoch ľudí, čím ich celkový počet vzrástol na päť. Zadržiava ich v meste Alsdorf neďaleko nemeckých hraníc s Holandskom a Belgickom, informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na políciu.

Tá súčasne prehľadala byt, o ktorom sa domnieva, že patril dvom ženám a mužovi, zadržaným pred úradom práce v Alsdorfe. Podľa nemeckých orgánov mala táto trojica zahraničné pasy.

Špeciálna policajná jednotka ich zadržala skoršie, o okolnostiach policajného zásahu, totožnosti či národnosti trojice žiadne informácie polícia neposkytla.

14:45 Policajný hovorca Werner Schneider uviedol, že trojicu zadržala jednotka SWAT v Alsdorfe. "Je príliš skoro na viac detailov," povedal, no priznal, že trojica má cudziu národnosť.

14:25 Francúzsky premiér Manuel Valls oznámil, že sa ešte nepodarilo identifikovať všetkých 129 obetí.

14:23 Noviny Aachener Zeitung uviedli, že z troch zatknutých osôb sú dve ženy.

13:43 Nemecká polícia zadržala neďaleko Aachenu troch ľudí. Podozrieva ich, že majú spojitosť s útokmi v Paríži. Médiám to oznámil policajný hovorca.

13:24 Video Islamského štátu, ktoré sa objavilo po útokoch v Paríži, mal nahovoriť Francúz Fabien Clain, ktorý sa momentálne nachádza v sýrskej Rakke. Má to dokazovať, že útoky riadili zo Sýrie, uvádza nemecký Spiegel.

13:17 Vyšetrovatelia podľa Guardianu odhalili dve budovy, v ktorých teroristi bývali a plánovali útoky.

13:05 Briti bombardovali v Iraku desiatky bojovníkov Islamského štátu, ktorí napadli kurdské oddiely na severe krajiny.

12:56 Rakúsky minister vnútra uviedol, že Salah Abdeslam v septembri cestoval z Nemecka do Rakúska.

12:32 Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov sa obáva, že niektoré európske štáty budú zodpovednosť za útoky v Paríži pripisovať utečencom.

12:03 Portál Le Point zverejnil video, ktoré má byť natočené v izbe, v ktorej boli ubytovaní teroristi.


Exclusivité Le Point.fr - Attentats de Paris... by LePoint

11:43 Tuniské úrady zatkli 17 členov bunky islamských militantov a zabránili rozsiahlemu útoku na hotely a bezpečnostné zložky, ku ktorému malo dôjsť v priebehu novembra v turistickom letovisku Súsa. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z prostredia tuniskej vlády.

11:36 Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák si v pondelok v Paríži uctil pamiatku obetí. Minister položil kvety a zapálil sviece pred koncertnou sieňou Bataclan, kde zahynulo najviac ľudí.

11:31 Odborníci na ľudské práva v OSN uviedli, že útoky môžu byť zločinom proti ľudskosti, informuje agentúra AP.

11:29 Polícia podľa AFP našla auto, ktoré mali použiť teroristi. Ide o čierny Renault Clio s belgickou poznávacou značkou.

11:00 Európska únia po prvýkrát vo svojej histórii aktivuje článok 42.7 zmluvy o tom, že ostatné krajiny napadnutému štátu poskytnú pomoc a podporu všetkými prostriedkami. Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian na twitteri oznámil, že o to požiadal na rokovaní v Bruseli. Podľa českého ministerstva obrany ostatní ministri túto žiadosť podporili.

10:55 Satirický časopis Charlie Hebdo zverejnil karikatúru piatkových útokov. "Oni majú zbrane. To nevadí, my máme šampanské!"

 

10:44 Bližšie nemenovaný francúzsky minister požaduje podľa AFP detektory kovov na všetkých železničných staniciach.

10:23 V Elyzejskom paláci sa zišli francúzsky prezident Francois Hollande a americký šéf diplomacie John Kerry.

555_0a000002-ea52-9988.jpg

10:21 Podľa Parížanky, ktorá prenajala byt atentátnikovi Brahimovi Abdeslamovi, boli muži milí a slušne oblečení. Informovala Europe 1.

10:16 Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve uviedol, že väčšina útočníkov bola tajným služba neznáma.

9:40 Rusi oznámili, že pád lietadla na Sinajskom polostrove spôsobil výbuch bomby.

9:23 Belgická futbalová asociácia podľa BBC uviedla, že zrušili zápas Belgicko - Španielsko. Dôvodom je, že nechcú vystavovať riziku hráčov ani fanúšikov.

8:43 Francúzske letectvo podniklo v noci ďalšie nálety na sýrske mesto Rakka, ktoré je baštou radikálneho hnutia Islamský štát. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že údery mierili na veliteľstvo a tiež na náborové a výcvikové stredisko islamistov.

8:40 Guardian uviedol, že srbská polícia zatkla muža so sýrskym pasom, ktorý je zhodný s pasom útočníka z Paríža.

8:36 Riaditeľ CIA John Brennan varoval, že takzvaný Islamský štát môže pripravovať ďalšie teroristické akcie podobné parížskym útokom. Zmarenie ďalších útokov však môže byť podľa Brennana ťažko zvládnuteľnou úlohou vzhľadom na preťaženosť európskych tajných a bezpečnostných služieb. Tie musia v súčasnosti monitorovať stovky extrémistov, ktorí sa vrátili zo Sýrie alebo Iraku, kde sa zapojili do bojov na strane militantov.

"Predpokladal by som, že toto nie je jediná operácia, ktorú plánuje Islamský štát. A tajné služby v Európe aj inde v súčasnosti intenzívne hľadajú spôsoby, ako plány kalifát odhaliť," vyhlásil šéf CIA. Parížske útoky boli podľa jeho slov dôkladne naplánované; proces prípravy atentátnikov, zbraní a výbušnín mohol trvať aj niekoľko mesiacov.

Spojené štáty stále nepotvrdili, že by za parížskymi útokmi aj za októbrovým pádom ruského lietadla na Sinaji skutočne stáli militanti z Islamského štátu, ktorí sa k obom udalostiam prihlásili. V oboch prípadoch však možno vysledovať znaky, ktoré sú charakteristické pre ich akcie, uviedol Brennan.

8:00 Obete z Paríža si pripomenuli aj počas zápasu NHL medzi Floridou a Tampou Bay.

999545454_0a000002-ea52-3947.jpg

7:58 Francúzska polícia uskutočnila v noci 128 razií v súvislosti s útokmi, informuje Le Figaro.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok