Putin: Islamský štát financujú z 40 krajín, vrátane niektorých členov G20

ČTK TA3
16.11.2015 18:16

Islamský štát je podľa Vladimira Putina financovaný jednotlivcami z asi 40 krajín, pričom medzi týmito štátmi sú aj niektoré krajiny G20. Konkrétne štáty ale Putin nemenoval. Dodal, že Moskva sa o svoje spravodajské informácie o financovaní terorizmu podelila s partnermi z G20.

Kolóny cisterien až za horizontom

"Uviedli sme príklady založené na našich dátach o financovaní rôznych jednotiek Islamského štátu súkromníkmi. Tieto peniaze, ako sme zistili, pochádzajú z 40 krajín a sú medzi nimi aj členovia G20," uviedol Putin pred novinármi.

Rovnako hovoril aj o naliehavej potrebe zamedziť nezákonnému obchodu s ropou zo strany Islamského štátu. "Ukázal som svojim kolegom fotografie zhotovené z vesmíru a z leteckých prieskumov, ktoré jasne ukazujú rozsah nelegálneho obchodu s ropou a ropnými produktmi," povedal.

"Kolóny cisterien sa na nich tiahnu desiatky kilometrov a z výšky štyroch až piatich kilometrov to vyzerá, ako keby išli až za horizont," dodal a prirovnal ich k bežným potrubiam na ropu.

Potreba medzinárodnej koalície

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Moskva je pripravená podporiť leteckými údermi sýrsku opozíciu v jej boji proti Islamskému štátu. "Môžem potvrdiť, že sme nadviazali kontakty so sýrskou opozíciou na bojovom poli, a tá nás požiadala o letecké údery," uviedol šéf Kremľa počas summitu skupiny G20 v Turecku.

Moskvu až doposiaľ Západ obviňoval, že ruské nálety v Sýrii nemieria na pozície IS, ale že sú vedené na bašty opozície s cieľom podporiť režim prezidenta Bašára Asada.

Putin dodal, že rokovania predstaviteľov najväčších svetových ekonomík sa týkali hlavne atentátov v Paríži. "Je nevyhnutné vytvoriť medzinárodnú koalíciu proti terorizmu," povedal šéf Kremľa na tlačovej konferencii po skončení summitu. "Hovoril som o tom počas zasedania OSN k jej 70. výročiu. Presne o tom som hovoril, a nasledujúce tragické udalosti mi dali za pravdu," dodal prezident.

Prehodnotenie Asadovho osudu

Francúzsko Putin vyzval, aby prehodnotila svoj postoj ohľadom okamžitého odchodu Bašára Asada, ktorého Moskva dlhodobo podporuje. "Neustále sme počúvali od našich francúzskych priateľov, že vyriešenie otázky odchodu prezidenta Asada by malo byť nevyhnutnou podmienkou politických zmien. Ale ochránilo to Paríž od teroristického atentátu? Nie," povedal Putin, podľa ktorého je Asadov osud až druhoradý. "Prvou vecou, ktorú by sme mali urobiť, je spojiť svoje sily v boji proti terorizmu a teroristickým organizáciám," uviedol Putin.

Putin sa vyjadril taktiež k pádu ruského lietadla, ktoré sa minulý mesiac zrútilo v Egypte. Až keď v troskách stroja nájdu stopy výbušniny, je podľa šéfa Kremľa možné urobiť nejaké závery o príčinách nehody.

Spojené štáty a Británia sa prikláňajú k verzii, že lietadlo, na palube ktorého zahynulo 224 ľudí, spadlo po výbuchu bomby umiestenej na palube stroja. Egypt a Rusko, občania ktorého tvoria väčšinu obetí, to zatiaľ nepotvrdili. Podľa amerických a britských rozviedok nálož zrejme umiestnil do nákladného priestoru lietadla stúpenec IS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok