V Turecku sa stretávajú lídri G20, neformálne aj Putin s Obamom

TA3 TASR
15.11.2015 07:59

V Turecku začal summit najväčších svetových ekonomík G20. Jednou z hlavných tém rokovaní bude po útokoch v Paríži aj terorizmus.

Stretli sa najmocnejší

Ruský prezident Vladimir Putin a prezident USA Barack Obama na svojom stretnutí v rámci summitu skupiny G20 v Turecku hovorili o vývoji situácie v Sýrii a na Ukrajine. Informoval o tom Putinov poradca pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov.

Na otázku, či sa prezidentom podarilo zblížiť rozdielne názory na riešenie konfliktu v Sýrii, Ušakov odpovedal, že strategické ciele Ruska a USA v boji s terorizmom sú veľmi podobné. Dodal však, že pokiaľ ide o taktiku, názory sa naďalej rôznia.

Diskutovali aj o Ukrajine

Prezidenti diskutovali aj o pomerne "kritickej situácii" súvisiacej s piatkovými teroristickými útokmi v Paríži a inými aktmi terorizmu. Obama podľa Reuters ocenil úsilie všetkých krajín bojujúcich proti Islamskému štátu (IS), pričom zdôraznil dôležitosť ruských vojenských operácií v Sýrii zameraných práve na IS.

V asi 35 minút trvajúcom rozhovore sa obaja prezidenti zhodli na nutnosti doviesť Sýrii k prechodnému politickému obdobiu a vnútrosýrskym rokovaniam pod dohľadom OSN. Uvítali a podporili aj závery sobotňajšej viedenskej schôdzky venovanej hľadaniu spôsobov ukončenia občianskej vojny v Sýrii.

Pokiaľ ide o riešenie konfliktu na východe Ukrajiny, Obama potvrdil svoju podporu pre mierové dohody uzavreté v Minsku a vyzval stiahnuť v Donbase ťažké zbrane, odchod ozbrojencov cudzích štátov, prepustenie rukojemníkov a vrátiť ukrajinskej strane kontrolu nad medzištátnymi hranicami Ukrajiny, informoval Biely dom.

putoba_0a000002-e934-b871.jpg

Erdogan s Obamom o Kalifáte

Najnovšie útoky v Paríži, Ankare i inde ukazujú, že svet je vystavený kolektívnej hrozbe a svetoví lídri vyšlú zo svojho summitu v Turecku silný odkaz ohľadne boja proti terorizmu, povedal turecký prezident Tayyip Erdogan.

Na spoločnej tlačovej konferencii s americkým prezidentom Barackom Obamom v rámci vrcholnej schôdzky veľkých svetových ekonomík G20 Erdogan takisto uviedol, že obaja najvyšší predstavitelia rokovali spolu aj o boji proti Islamskému štátu v Sýrii.

"Sme konfrontovaní s kolektívnou teroristickou snahou. Táto teroristická akcia nie je zameraná len proti ľudu Francúzska, ale proti celému ľudstvu," povedal turecký prezident.

Obama sa stretne so Salmánom

Americký prezident Barack Obama sa na summite skupiny G20 v Turecku stretne na bilaterálnych rozhovoroch so saudskoarabským kráľom Salmánom. Podľa agentúry Reuters o tom aktuálne informoval Biely dom.

Spojené štáty a Saudská Arábia sú koaličnými partnermi v bombardovaní pozícií militantov z Islamského štátu na území Sýrie.

Juncker obhajuje utečencov

Krajiny Európskej únie by sa nemali pridávať k "nečestným" reakciám spájajúcim útoky v Paríži s odmietaním utečencov ako takých, pretože strelci vo Francúzsku boli kriminálne živly, a nie žiadatelia o azyl, povedal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Hneď po atentátoch vrcholní poľskí a slovenskí predstavitelia spochybnili relokačný plán Európskej únie vyhláseniami, že parížske násilnosti len posilnili obavy obyvateľov Európy z prijímania moslimských utečencov, vysvetľuje agentúra Reuters.

"Nemali by sme miešať rozdielne kategórie ľudí prichádzajúcich do Európy," zdôraznil Juncker na tlačovej konferencii na okraji summitu lídrov štátov G20.

Kremeľ: Na zblíženie je priskoro

Kremeľ sa prostredníctvom svojho hovorcu Dmitrija Peskova vyjadril, že "ešte je príliš zavčasu hovoriť" o zbližovaní medzi Ruskom a Západom po piatkových útokoch v Paríži, ku ktorým sa prihlásil Islamský štát a bolo pri nich zabitých 129 ľudí.

K situácii po udalostiach vo Francúzsku sa popri summite G20 vyjadril aj námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Útoky ozbrojených osôb a samovražedných atentátnikov na rôznych miestach Paríža by mohli podľa neho zmeniť priority Washingtonu a ďalších oficiálnych miest členských krajín NATO.

"Svet sa mení a tento šok a otras, ku ktorému došlo v Paríži, pravdepodobne... trochu zmení stupnicu priorít našich partnerov vo Washingtone a iných metropolách štátov NATO," odpovedal ruský viceminister zahraničných vecí na otázku prítomných novinárov a reportérov, či by atentáty v Paríži dokázali svojím spôsobom zblížiť Rusko a USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok