Lacko cez Marčenka do finále s Gerasimovom

SITA TA3
14.11.2015 19:25

Domáci tenista Lukáš Lacko na piaty semifinálový pokus tretí raz postúpil do finále dvojhry na bratislavskom turnaji ATP Challenger Tour Peugeot Slovak Open v NTC (dotácia 85 000 eur + hospitality, tvrdý povrch DecoColor v hale).

Ide si po titul

Keď sa mu to podarilo v minulosti, vždy napokon aj získal titul. Miestny šampión zo sezón 2011 a 2013 Lacko nasadený ako štvrtý zvíťazil v úvodnom sobotňajšom semifinále v Aegon aréne nad ukrajinskou dvojkou podujatia Iľjom Marčenkom za 147 minút veľmi tesne 6:4, 3:6, 7:6 (7). Lacko napokon nepykal za to, že v rozhodujúcom sete prišiel o náskok 4:2 na gemy. V tajbrejku sa dostal z manka 1:3. Za stavu 6:5 síce nepremenil mečbal pri vlastnom podaní a potom ani ďalší na príjme, ale ešte raz dosiahol minibrejk a už sa dokázal presadiť na servise.

"Marčenko je na konci sezóny vo výbornej forme, úroveň zápasu bola neskutočná... Škoda môjho skratu za stavu 4:2 v treťom sete. Tajbrejk bol už viac-menej o šťastí. V závere bol môj súper nervóznejší ako ja. Tento zápas bol o tom, kto z nás mal pri dôležitých stavoch lepšie nervy. Bol o víťazných loptách a dobrých servisoch. Dôležité je, že som v koncovke bol o povestný kúsok lepší," komentoval semifinále Lacko pre portál TennisSlovakOpen.sk.

Čerstvo 28-ročný Lacko, aktuálne 121. vo svetovom rebríčku, už má proti rovesníkovi Marčenkovi (86.) skóre 4:1. Nadviazal na triumf 3:6, 6:4, 6:4, ktorý dosiahol v júni na tráve v Nottinghame. Marčenka trénersky vedie Tibor Tóth, dávnejšie Lackov kouč.

Lacko bude v nedeľu o 13.00 h aj pred kamerami Dvojky bojovať o trofej s 23-ročným bieloruským kvalifikantom Jegorom Gerasimovom (324.), ktorý v piatok vo štvrťfinále vyradil Norberta Gombosa a v sobotu si v semifinále poradil s Mariusom Copilom za 92 minút 7:6 (4), 2:6, 6:2 aj cez 15 es Rumuna (na loptičky Bielorus zaostal 81:82). Bude to prvý vzájomný duel. Rodák z Minska Gerasimov sa bude usilovať o svoju premiérovú challengerovú trofej. Predvlani získal v rodnej krajine dva primáty na úrovni ITF Futures.

Bojuje o úvodný Grand Slam

Zverenec Karola Becka Lacko má od septembrového celkového triumfu v tureckom Izmire na konte 9 singlových challengerových titulov, takže môže zaokrúhliť. Double Izmir - Bratislava by po štyroch rokoch zvládol druhý raz.

Niekdajší 44. muž hodnotenia Lacko prehral vlani v osmičke na tomto turnaji s neskorším šampiónom, Nemcom Petrom Gojowczykom. Na medzinárodných otvorených majstrovstvách SR debutoval už v sezóne 2003, na svoj prvý zápasový úspech však čakal až do roku 2009.

Piešťanský rodák Lacko bojuje na sklonku sezóny o prienik nad čiaru hlavnej singlovej súťaže januárových melbournských grandslamových Australian Open. V okamihu premenenia mečbalu proti Marčenkovi sa v online prepočte posunul na 108. miesto, potrebuje približne 100. - 105. post. Titul by ho posunul prinajhoršom na 97. priečku. V Top 100 nebol od 26. júla. V nasledujúcom týždni bude Lacko rovnako ako spomenutý Gombos a Jozef Kovalík hrať na challengeri v Brescii, kde začne proti Turkovi Marselovi Ilhanovi nasadenému ako šiestemu.

"Finále ešte nemusí stačiť. Ako som to prerátal, musím na Austráliu vyhrať celý turnaj, takže stále mám motiváciu. Tento turnaj je pre mňa výnimočný, patrí medzi posledné v roku, je to taký vrchol sezóny a som rád, že sa mi na ňom darí hrať dobrý tenis," skonštatoval Lacko, ktorý už má istotu 65 bodov do počítačového poradia a prémie 7200 eur brutto. Šampión si odnesie 110 bodov a 12 250 eur pred zdanením.

Dvojhra - semifinále:
Lukáš Lacko (SR-4) - Iľja Marčenko (Ukr.-2) 6:4, 3:6, 7:6 (7) za 147 minút
Jegor Gerasimov (Biel.) - Marius Copil (Rum.) 7:6 (4), 2:6, 6:2 za 92 minút

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok