Poslanci zrušili Fond národného majetku a zakázali zahraničné kancelárie

TA3 SITA TASR ČTK
12.11.2015 12:28

Fond národného majetku po 24 rokoch zanikne. Poslanci Národnej rady totiž definitívne schválili zrušenie jeho činnosti. Rozhodli aj o tom, že politické strany a poslanci zo zahraničia s výnimkou európskych strán nebudú môcť pôsobiť na Slovensku.

Prestal plniť základnú úlohu

Fond národného majetku po 24 rokoch zanikne. Poslanci totiž definitívne schválili zrušenie jeho činnosti. Stane sa tak na začiatku budúceho roka.

"FNM prestal plniť svoju základnú úlohu v procese privatizácie. Keďže sa do budúcna nepredpokladá privatizácia majetku štátu v rozsahu, v akom sa vykonávala v súvislosti s transformačnými procesmi v minulosti, nie je teda ani potrebná existencia osobitného subjektu určeného na výkon privatizačnej činnosti,“
uviedlo ministerstvo hospodárstva, ktorý návrh zákona o zrušení fondu pripravilo.

Úlohy a kompetencie FNM, ktoré sa v súčasnosti sústreďujú najmä na podnikanie obchodných spoločností, prevezme ministerstvo hospodárstva.

Reakcia na poslanca Jobbiku

Parlament rozhodol aj o tom, že politické strany a poslanci zo zahraničia s výnimkou európskych strán nebudú môcť pôsobiť na Slovensku a zriadiť si kanceláriu. Parlament tak zareagoval na postup podpredsedu maďarského krajne pravicového Hnutia za lepšie Maďarsko (Jobbik) a poslanca maďarského parlamentu Istvána Szávaya, ktorý si otvoril kanceláriu na juhu Slovenska, kde žije početná maďarská menšina.

Iniciatíva popudila slovenských politikov, premiér Robert Fico hovoril o provokácii a Jobbik označil za stranu s extrémnymi názormi. Maďarské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii uviedlo, že krok poslancov je „zbytočnou provokáciou“. Vyjadrilo tiež obavu, že otvorenie kancelárie poškodí maďarsko-slovenské vzťahy.

Po podpisu prezidentom začne novela zákona platiť od polovice decembra. V prípade jeho porušenia budú môcť slovenské úrady uložiť poslancom alebo cudzím politickým stranám pokutu až 3500 eur. Zákaz sa nebude vzťahovať na európske politické strany, medzi ktoré patrí napríklad Európska ľudová strana alebo Strana európskych socialistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok