Do vyšetrovania havárie ruského lietadla sa má zapojiť aj americká FBI

SITA
11.11.2015 11:16

V egyptskom letovisku Šarm el Šejk údajne používajú ručné detektory výbušnín, ktoré podľa odborníkov nefungujú. Nespoľahlivé detektory používajú súkromné bezpečnostné služby v hoteloch a nákupných strediskách. Veľká Británia vývoz podobného typu detektorov v minulosti zakázala.

Návrh prišiel zo zámoria

Ako v rozhovore pre americkú televíziu CNN informoval egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí, egyptská strana dostala návrh na spoluprácu z USA a akceptovala ho. Televízia CNN s odvolaním sa na americký vládny zdroj, oboznámený s vývojom vyšetrovania v Egypte, uviedla, že Káhira požiadala americký Národný úrad pre bezpečnosť v leteckej doprave (NTBS) o vyslanie expertov na motory. Americká strana teraz očakáva od Egypta spresňujúce informácie o motoroch lietadla, ktoré zostrojila americká firma Pratt&Whitney.

K havárii ruského lietadla spoločnosti Kogalymavia došlo 31. októbra. Airbus A321, smerujúci do Petrohradu, sa zrútil zhruba 30 minút po štarte z egyptského letiska Šarm aš-Šajch. Na palube bolo 217 cestujúcich a sedem členov posádky. Väčšinu cestujúcich tvorili Rusi, na palube boli aj štyria Ukrajinci a jeden Bielorus.

Rusko zatiaľ odmieta možnosť výbuchu

Trosky stroja sa našli zhruba 100 kilometrov južne od mesta Aríš, administratívneho centra provincie Severný Sinaj. Kým americké i britské zdroje sa prikláňajú k verzii, že pád lietadla mohol s veľkou pravdepodobnosťou zaviniť výbuch nálože nastraženej na palube, Rusko i Egypt zatiaľ túto verziu odmietajú.

Podľa ruských zdrojov prizvanie amerických expertov na motory k vyšetrovacím tímom v Egypte svedčí o tom, že Káhira za najpravdepodobnejšiu príčinu leteckého nešťastia považuje výbuch motora. K zodpovednosti za pád lietadla sa prihlásila sinajská odnož extrémistickej organizácie Islamský štát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok