Začína sa bratislavský filmový festival, otvorí ho Boyleov Steve Jobs

SITA
11.11.2015 09:46

Podujatie, ktoré potrvá do 17. novembra, ponúkne sto filmov. Festival otvorí slovenská premiéra životopisnej snímky Steve Jobs.

Začína sa bratislavský filmový festival, otvorí ho Boyleov Steve Jobs
SITA/AP

Premietanie v štyroch kinách

Vo štvrtok 12. novembra sa začne 17. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Podujatie otvorí o 19:00 v Kine Nostalgia slovenská premiéra životopisného filmu Steve Jobs (2015) v réžii Dannyho Boylea. Podujatie potrvá do 17. novembra a okrem spomínaného kina sa bude sa konať v troch sálach Kina Lumiere, v Kine Mladosť a v Gorila.sk Urban Space.

Festival tento rok ponúkne sto filmov. Zmenou oproti predchádzajúcim ročníkom je programové umiestnenie súťažných sekcií, v ktorých sa o ceny uchádzajú prvé a druhé celovečerné hrané a dokumentárne snímky ako aj krátkometrážne filmy. Organizátori tento rok zaradili každú zo súťažiacich snímok do konkrétnej tematickej alebo prehľadovej sekcie, čím sa súťaže v podstate zmenili na zoznam nominácií, ktoré budú hodnotiť poroty.

V porotách aj krížiková a Bárdos

Snímky v súťaži hraných filmov bude hodnotiť medzinárodná porota v zložení Judit Bárdos, Christopher Goodwin a Zrinko Ogresta. Táto trojica rozhodne o cenách pre najlepší film, najlepšieho režiséra a za najlepší ženský a mužský herecký výkon. Najlepší dokument vyberie trojica Selina Crammond, Lida Suchy a Hermes Paralluelo, najlepší krátkometrážny film určia Doris Bauer, Eva Krížiková a Harriet Warman a o cenách poroty FIPRESCI rozhodnú novinári Michael Pattinson, Luca Pellegrini a Róbert Pospiš. Snímky v súťaži hraných filmov bude okrem toho posudzovať aj študentská porota v zložení Gabriela Gažová, Verona Dubišová a Denis Kozerawski.

Prierez aktuálnou svetovou, európskou a slovenskou kinematografiou predstavia prehľadové sekcie Cinema Now, Europa a Made In Slovakia, tematickými sekciami zas budú Téma: Rodina, Retrospektíva: Mišo Suchý, Lexikón, Nostalgia: príbehy z videokaziet, Fokus: Grécko a Junior: Súčasná animácia pre deti. Ako zvláštne uvedenie premietnu snímku Dal mi meno Malala (2015). Záverečný filmom festivalu bude komédia Milenci tých druhých (2015) režisérky Leslye Headland.

Nostalgia v sprievodných akciách

Okrem filmových premietaní sa počas podujatia uskutočnia aj rôzne sprievodné akcie ako napríklad nostalgické premietania z videokaziet, masterclass slovensko-amerického filmára Miša Suchého, koncerty či obľúbená Papučová noc.

V Kine Mladosť sa navyše v stredu uskutoční festivalový "warm-up", počas ktorého premietnu snímku Mediterranea (2015). Titul približujúci príbeh migrantov Ayiva a Abasa uvedú súbežne s ďalšími európskymi kinami. Po projekcii budú môcť diváci a diváčky prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter diskutovať s režisérom Jonasom Carpignanom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok