Nepokoje v austrálskom centre pre azylantov ukončila až polícia

TASR
10.11.2015 08:33

Nepokoje v odľahlom austrálskom zadržiavacom centre pre žiadateľov o azyl v Indickom oceáne sa skončili po príchode federálnej polície, ktorá v areáli obnovila poriadok. Protestujúci pri výtržnostiach značne poškodili časti centra a založili menšie požiare, informovala tlačová agentúra AP.

Nepokoje v austrálskom centre pre azylantov ukončila až polícia
SITA/AP

Museli použiť silu

Väčšina zadržiavaných v centre na Vianočnom ostrove spolupracovala s policajnými vyjednávačmi. Proti tvrdému jadru protestujúcich, ktorí postavili barikády a vyhrážali sa použitím zbraní, však museli nasadiť "určitú silu", oznámilo austrálske ministerstvo pre imigráciu.

Šéf rezortu Peter Dutton novinárom povedal, že policajti použili slzotvorný plyn, bližšie detaily o operácii však neposkytol. Piati zadržiavaní utrpeli pri protestoch zranenia, podľa ministra išlo o menšie tržné rany.

Niektoré časti centra boli zjavne vážne poškodené, Dutton odhadol, že opravy si vyžiadajú asi milión austrálskych dolárov.
Nepokoje vypukli v pondelok po smrti azylanta, ktorý unikol z centra. Jeho telo našli v nedeľu pod útesom na ostrove, príčina úmrtia je predmetom vyšetrovania.

Tvrdý postoj voči žiadateľom o azyl

Imigrační predstavitelia uviedli, že menšia skupina Iráncov po nájdení tela azylanta pokojne protestovala, iní zadržiavaní však následne začali poškodzovať zariadenie, založili viacero menších požiarov a prinútili strážcov utiecť. Násilné protesty podľa nich pravdepodobne neviedli azylanti, ale osoby, ktoré v centre zadržiavajú vzhľadom na zrušenie ich víz.

"Vláda sa neschúli pred aktivitami niektorých z týchto zločincov," vyhlásil Dutton ešte pri oznámení o vyslaní policajných posíl.

Austrália vlani sprísnila predpisy a stanovila, že zrušenie víz je povinné, ak príslušného človeka odsúdia na najmenej rok väzenia. V dôsledku toho skončilo mnoho Novozélanďanov so záznamom v registri trestov, z ktorých časť žila v Austrálii dlhodobo, v imigračnej väzbe, kde čakajú na vyhostenie. Niektorí z nich sa odvolali.

Austrália zaujala v posledných rokoch tvrdý postoj voči žiadateľom o azyl, ktorí sa snažia dostať na jej pobrežia nelegálne. Azylanti, ktorí platia pašerákom za cestu v chatrných člnoch z Indonézie do Austrálie, zadržiavajú na Vianočnom ostrove a v centrách v chudobných tichomorských krajinách Nauru a Papua-Nová Guinea.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok