Ruskí atléti majú dostať dištanc, môžu prísť o účasť na súťažiach

TASR
9.11.2015 16:53

Nezávislá komisia Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) žiada pozastaviť činnosť Ruskej atletickej federácie a zároveň navrhla zakázať jej atlétom účasť na všetkých súťažiach, pokiaľ sa krajina "neočistí" od dopingu.

Ročné vyšetrovanie

Komisia odporučila udeliť doživotný zákaz piatim nemenovaným ruským športovcom a trénerom pre doping. Zároveň uviedla, že antidopingové stredisko v Moskve stratilo svoju dôveryhodnosť a mala by mu byť odobratá akreditácia.

Prvé obvinenia z užívania dopingu, korupčnej kultúre a zamlčovaní pozitívnych testov v Rusku priniesla v decembri 2014 nemecká televízia ARD, pripomenula agentúra DPA. V tejto súvislosti vytvorila WADA trojčlennú komisiu na čele so zakladateľom Dickom Poundom, ktorá takmer rok tento prípad vyšetrovala.

Úplatky za pozitívne testy

Väčšiu časť správy, ktorá sa prioritne zamerala na Medzinárodnú asociáciu atletických federácii (IAAF), nezverejnili, aby neovplyvnila prebiehajúce kriminálne vyšetrovanie bývalého prezidenta IAAF Lamineho Diacka. Toho vyšetruje francúzska polícia pre údajnú korupciu v kauze utajovania dopingových prehreškov v atletike.

Osemdesiatdvaročný Senegalčan čelí obvineniam z korupcie, keď mal prijať úplatok, aby zamlčal pozitívne dopingové testy. Šéfom asociácie bol od roku 1999, v auguste tohto roka ho nahradil dvojnásobný olympijský víťaz Sebastian Coe.

Etická komisia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v pondelok odporučila dočasne suspendovať Diacka z pozície čestného člena organizácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok