Chorváti si volia parlament, zastúpenie budú mať aj Slováci

TA3 ČTK
8.11.2015 07:35

V Chorvátsku sa konajú parlamentné voľby. Prieskumy naznačujú, že boj dvoch hlavných táborov - reprezentovaných vládnou Sociálnodemokratickou stranou (SDP) a opozičným lídrom Chorvátskym demokratickým spoločenstvom (HDZ) - bude veľmi vyrovnaný.

Hlasovanie aj zo zahraničia

Ani jeden zrejme nezíska potrebnú absolútnu väčšinu, a preto o tom, kto sa ujme vlády, nakoniec rozhodne lepšia schopnosť získať koaličných partnerov. Do budúceho zloženia 151členného Saboru môže prehovoriť asi 3,8 milióna voličov.

Hlasovacie miestnosti budú otvorené od 07:00 do 19:00 SEČ v desiatich volebných obvodoch, na ktoré je Chorvátsko rozdelené. Hlasovať môžu aj Chorváti v cudzine.

Zastúpenie aj pre menšiny

V každom volebnom obvode bude zvolených 14 poslancov. Doplní ich ústavou zaručených osem zástupcov národnostných menšín, pričom najviac troch, majú Srbi. S jedným zákonodarcom počíta základný zákon aj spoločne pre Čechov a Slovákov. O obsadení troch kresiel v parlamente rozhodne diaspora.

Posledné prieskumy a odhady sa síce rozchádzajú v tom, kto získa najviac hlasov, ale zhodujú sa, že víťazstvo bude veľmi tesné.  Za sociálnymi demokratmi a HDZ sa zrejme umiestni nezávislá skupina Most, ktorá môže byť jazýčkom na váhach pri vytváraní vládnej koalície. Hranicu piatich percent hlasov, ktorá je potrebná na vstup do Saboru, zrejme prekročia aj ďalšie tri až štyri formácie.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok