Egyptská polícia použila slzotvorný plyn proti rozhnevaným futbalovým fanúšikom

TA3, TASR
2.2.2012 23:23

Egyptská polícia dnes použila slzotvorný plyn voči tisíckam demonštrantov pred ministerstvom vnútra v centre Káhiry. Protestovali tam proti zlyhaniu bezpečnostných síl, ktoré nezabránili výtržnostiam na štadióne po stredajšom futbalovom zápase, pričom zahynulo vyše 70 ľudí a ďalších približne tisíc osôb utrpelo zranenia.

Egyptská polícia použila slzotvorný plyn proti rozhnevaným futbalovým fanúšikom
SITA

Takmer 10.000 demonštrantov, vrátane športových fanúšikov, žiadalo zaslúžené tresty za krvavé násilie, ktoré sa pripisuje najmä nečinnosti polície.

Protestujúci si prerazili cestu k zabarikádovanej budove ministerstva neďaleko námestia Tahrír, keď odtlačili zátarasy s ostnatým drôtom. Protestujúci hádzali kamene do policajtov, ktorí reagovali masívnym použitím slzotvorného plynom. Polícia chcela tiež zabrániť, aby rozhnevaní ľudia vtrhli do sídla ministerstva. Stovky protestujúcich sa dali na útek, niektorí spadli na zem, keď pred plynom utekali.

V prístavnom meste Búr Saíd (Port Said) vypukli v stredu večer nepokoje po futbalovom zápase medzi fanúšikmi súperiacich tímov a spôsobili na štadióne davovú mániu. Násilie si vyžiadalo 74 životov. Ide o najhoršie futbalové nešťastie v dejinách Egypta.

Fanúšikovia domáceho klubu al-Masrí vtrhli na ihrisko po nečakanom víťazstve 3:1 nad tímom al-Ahlí, ktorý patrí v Egypte k najobľúbenejším. Násilie však ďaleko prekročilo silnú športovú rivalitu medzi oboma družstvami.

Fanatickí futbaloví fanúšikovia známi ako Ultras prisahali pomstu a obvinili políciu, že zámerne nechala ich rivalov útočiť, lebo vlani stáli v čele protestov - najprv proti autokratickému prezidentovi Husnímu Mubarakovi a teraz proti armáde.

"Buď zomrú oni (policajti), alebo zomrieme my," povedal člen Ultras menom Islám a dodal: "Sme ochotní zomrieť za preliatu krv našich mučeníkov."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok