Princ William dorazil na Falklandské ostrovy, Argentína protestuje

TA3, SITA
2.2.2012 22:33

Britský princ William vo štvrtok spolu s ďalšími členmi Kráľovských leteckých síl (RAF) priletel na sporné Falklandské ostrovy. Argentína toto rozhodnutie ešte v stredu označila za "provokáciu", keďže na sporné územie si robí takisto nároky.

Princ William dorazil na Falklandské ostrovy, Argentína protestuje
SITA

Podľa argentínskeho ministerstva zahraničných vecí príde William na Falklandy ako "dobyvateľ".

Dvadsaťdeväťročný princ, ktorý je v následníctve na britský trón druhý v poradí, je profesionálnym pilotom bojových vrtuľníkov. Na ostrovoch bude pôsobiť v rámci "rutinnej" operácie RAF, informovalo britské ministerstvo obrany. Williamova misia je však podľa pozorovateľov načasovaná nešťastne. Británia a Argentína si totiž o dva mesiace pripomenú 30. výročie od začiatku vzájomného ozbrojeného konfliktu o

Ostrovy s približne troma tisíckami obyvateľov ležia v Atlantickom oceáne 450 kilometrov od argentínskeho pobrežia. Do roku 1811 boli pod španielskou správou a následne ich obsadila Argentína. V roku 1833 ich okupovali Briti. To však Argentína nikdy neuznala a 2. apríla 1982 ich vojensky obsadila. Po krátkej vojne ešte v tom istom roku britská armáda vyhnala Argentínčanov z ostrovov. Narušené vzťahy medzi Londýnom a Buenos Aires sa úplne normalizovali až v roku 1990, no Argentínčania sa nároku na Falklandy nikdy nevzdali. V posledných mesiacov sa napätie opäť vystupňovalo pre britské snahy o prieskumné práce zamerané na hľadanie ropy v okolí ostrovov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok