Policajti v Turecku zadržali dve desiatky ľudí, má ísť o teroristov

TASR
6.11.2015 13:32

Turecká polícia zadržala 20 ľudí, ktorí majú byť napojení na radikálnu organizáciu Islamský štát. V provincii Antalya, kde polícia podozrivých zadržala, bude už o niekoľko dní samit skupiny G20.

Počet zákrokov stúpa

Turecká polícia zadržala 20 ľudí podozrivých z napojenia na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS). Policajná akcia sa uskutočnila v provincii Antalya niekoľko dní pred tým, ako sa tam 15. a 16. novembra bude konať summit skupiny G20. Informovala o tom turecká tlačová agentúra Dogan.

Represívne zákroky proti bunkám militantov podozrivých zo sympatií k IS zintenzívnili turecké bezpečnostné zložky najmä po dvoch súbežných samovražedných atentátoch, ktorých terčom bolo 10. októbra zhromaždenie prokurdských a občianskych aktivistov v Ankare.

Oba útoky si vyžiadali dovedna viac ako 100 obetí: z atentátov, ktoré sú označované za najzávažnejšie v novodobých dejinách krajiny, je podozrievaný práve IS.

Problémom sú aj Kurdi

Situácia v Turecku sa výrazne vyostrila po 20. júli, keď sa v meste Suruč odohral bombový útok na zhromaždenie kurdských a prokurdských aktivistov, ktorí mali vycestovať do sýrskeho mesta Kobané a zapojiť sa tam do rekonštrukčných prác.

Napätie sa ešte zvýšilo v dôsledku opakujúcich sa útokov na príslušníkov armády a polície na juhovýchode Turecka, kde sa sústreďuje kurdská menšina. Turecké vedenie na tieto útoky reagovalo náletmi na pozície kurdských milícií v kurdských oblastiach Turecka, ako aj na severe Iraku, čo vyvolalo ďalšiu odvetu kurdských militantov.

Obavy vyvoláva aj pretrvávajúci konfliktu v susednej Sýrii, ktorý bude aj jednou z tém rokovania summitu G20 v tureckej Antalyi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok