Eldorádo pre archeológov: Pri skupinke ostrovov leží 22 antických vrakov

TA3
8.11.2015 20:20

Generácie miestnych rybárov vedeli, že na morskom dne pri malom gréckom súostroví sa pri troške šťastia dá nájsť antická keramika. Oblasť napriek tomu dlho nezaujala archeológov. Až doteraz – tím potápačov tu našiel hotové „eldorádo“.

Eldorádo pre archeológov: Pri skupinke ostrovov leží 22 antických vrakov
Vasilis Mentogianis

Kandidát na objav roka

Na dno pri súostroví Fourni sa prišiel pozrieť grécko-americký tím potápačov - morských archeológov. Ich objav prekonal aj najoptimistickejšie očakávania. Pri prvom ponore našli v plytčine vrak lode z neskorého rímskeho obdobia.

Do piatich dní našli pozostatky ďalších deviatich vrakoch. V trinásty deň výskum skončil a potápači mali na konte nájdenie 22 vrakov, ktoré ešte doteraz neboli vôbec zdokumentované. Niektoré mali viac ako 2 500 rokov.

Podľa Discovery News by tento nález mohol byť kandidátom na objav roka 2015. "Očakávali sme, že nájdeme tak tri - štyri vraky," priznal výskumník Peter Campbell.

Prieskum zahrnul iba 44 štvorcových metrov pobrežia, čo je 5 percent celkového pobrežia súostrovia. Doteraz sa našlo v gréckych vodách 180 starovekých vrakov a tento 13-dňový výskum navýšil ich počet o úctyhodných 12 percent.

Vraky pochádzali z rôznych období. Najstaršie boli z archaického obdobia Grécka (700 - 480 pred Kristom), najmladšie patrili do neskorého stredoveku.

Podcenené ostrovy

Fourni boli v starých časoch pri plavbách na Egejskom mori akousi križovatkou. "Mali sme nejaké očakávania, ale výsledky nás prekvapili. Dôležitosť tohto miesta bola dosť podcenená," priznal riaditeľ výskumu George Koutsouflaki pre Live Science.

Ostrovčeky Fourmi sú roztrúsené medzi známejšími a väčšími ostrovmi Samosom a Ikáriou. Plavili sa tadiaľto lode, ktoré smerovali z gréckej pevniny do dnešnej ázijskej časti Turecka, alebo k východnému pobrežiu Stredomoria - do Levantu.

Zmienky o malých ostrovčekoch v tejto lokalite sú v písomných prameňoch v neskorej rímskej dobe ojedinelé. To ľahko zmýlilo archeológov. "Vraky nám rozpovedali trochu odlišný príbeh. Ostrov musel mať dôležitosť ako prístav," potvrdil Koutsouflaki.

Podľa vedcov množstvo vrakov skôr svedčí o význame tejto morskej trasy ako o nebezpečnosti pobrežia. "Keď si zoberieme 22 vrakov a datovanie nálezov, tak to znamená asi jeden vrak za storočie. To je pre námorníkov celkom stávka na istotu," tvrdí Campbell. Lode sa mohli potopiť napríklad pre náhlu búrku alebo rozbité kormidlo.

Nevšedný náklad lodí

Väčšina drevených častí lodí neprežila, lebo sa rozložili. Na dne zostal len prevážaný náklad. V staroveku sa na prevoz a zakonzervovanie používali najmä amfory. Najmenej tri lode niesli náklad, ktorý v tejto oblasti ešte nevideli.

K zaujímavým nálezom, ktoré sa nenašli ešte nikde v Stredozemnom mori, patria obrovské amfory z 2 storočia z regiónu Čierneho mora, amfory pripomínajúce tvarom mrkvu z čiernomorského pobrežia Turecka a významné sú aj antické hrnce z blízkeho Samosu. V amforách sa prevážalo víno, olej či rybacia omáčka.

Na pobreží Fourni môže ležať starovekých pamiatok oveľa viac. Archeológovia sa sem nabudúce vrátia so špeciálnymi robotmi, ktoré budú hľadať ďalšie vraky. Až potom sa začnú vykopávky pod vodou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok