Dve chyby, ktoré podľa analytika zhatili vyšetrovanie Valkovej vraždy

TASR
6.11.2015 11:44

Skutočnosť, že päť rokov po smrti renomovaného právnika Ernesta Valka nie je tento prípad objasnený, podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného nijako neprekvapuje.

Dve chyby, ktoré podľa analytika zhatili vyšetrovanie Valkovej vraždy
TASR

"Obhliadky na mieste činu neboli ani profesionálne, ani dôkladne vykonané - svedčí o tom aj fakt, že na mieste činu zostali mnohé predmety, ktoré mali byť predmetom expertíz v kriminalistických laboratóriách, alebo tiež fakt, že pištoľ Valka našla až náhodou jeho dcéra v sedačke pod "epedou", keď spolu s mamou sprevádzali príslušníkov polície na mieste činu pri už niekoľkej opakovanej obhliadke. Ďalšou chybou, ohrozujúcou vyšetrovanie, boli informačné "balóniky", ktoré vypúšťali niektorí predstavitelia ministerstva vnútra a Prezídia Policajného zboru s náznakmi smeru, kadiaľ sa vyšetrovanie uberalo, čo mohlo byť pre páchateľa alebo páchateľov signálom, aby boli neustále mimoriadne obozretní," zdôraznil ďalej Žitný.

Bezpečnostný analytik je po piatich rokoch "viac naklonený verzii, že vražda Valka nebola náhodná, ale že súvisela s jeho prácou". "Z jeho domu nič nezmizlo, čo odporuje jednej z vyšetrovacích verzií, že išlo o náhodnú lúpež a následné skratové konanie páchateľa (páchateľov) prekvapeného, či prekvapených, nečakanou bojovou reakciou Valka, ktorý bol držiteľom čierneho pásu v karate a stále aktívne trénoval. O tom, že sa tvrdo s útočníkom (útočníkmi) bil, svedčia viaceré stopy na mieste činu. Páchatelia zrejme čakali, až Valko príde domov. Mal totiž čas odložiť si, ako to mal vo zvyku, pištoľ pod "epedu" v sedačke. Keby ju mal pri sebe, bol by dnes ešte medzi nami a neriešili by sme tu päť rokov rébus jeho záhadnej smrti," dodal na záver Žitný.

Valka zastrelili v jeho vile v Limbachu 8. novembra 2010. V októbri 2014 našli na dne vypustenej Kučišdorfskej priehrady údajne ďalšiu jeho zbraň. Valko bol usmrtený jedným výstrelom z pištole. Strela vypálená z niekoľkých metrov ho zasiahla do srdca a pľúc. V prípade nebol dosiaľ nikto obvinený. Policajný prezident Tibor Gašpar v januári 2014 uviedol, že je viacero motívov vraždy právnika. Pripustil, že jedna z nich sa javí ako najrelevantnejšia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok