Počet levov môže onedlho klesnúť o polovicu, vedci navrhujú zvýšenie ochrany

SITA
29.10.2015 17:58

Populácie levov púšťových (Panthera leo) žijúce v nechránených oblastiach Afriky sa môžu počas najbližších dvadsiatich rokov zmenšiť o polovicu. Tvrdí to medzinárodný tím vedcov na čele s Hansom Bauerom z Oxfordskej univerzity na základe údajov o 47 populáciách, ktoré tvorí celkovo viac než 8200 jedincov.

Počet levov môže onedlho klesnúť o polovicu, vedci navrhujú zvýšenie ochrany
SITA/Tomáš Somr

Počty levov klesajú na celom africkom kontinente s výnimkou Botswany, Namíbie, Juhoafrickej republiky a Zimbabwe, kde tieto šelmy žijú v menších, ohradených, chránených rezerváciách. Levom v západoafrických a stredoafrických krajinách však podľa vedcov hrozí až 67-percentné riziko, že v priebehu 20 rokov sa ich populácie zmenšia o polovicu. U východoafrických levov je toto riziko 37 percent.

Hlavnými hrozbami sú strata prirodzeného prostredia a lov. Bauer a jeho kolegovia preto navrhujú, aby v západnej a strednej Afrike získal lev status ohrozeného druhu. Momentálne je totiž podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) klasifikovaný iba ako zraniteľný. Vedci publikovali výsledky svojej štúdie v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok