Blogera v saudskom väzení bičujú, získal Sacharovovu cenu

ČTK
29.10.2015 12:20

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia získal saudskoarabský bloger Raíf Badáví, odsúdený za údajnú urážku islamu. Oznámil to predseda Európskeho parlamentu, ktorý túto cenu udeľuje. Slávnostné predávanie ceny sa uskutoční 16. decembra v Štrasburgu.

Tisíc rán bičom

"V prípade pána Badávího sa nerešpektujú základné ľudské práva," uviedol pri vyhlasovaní ceny predseda europarlamentu Martin Schulz. Saudskú Arábiu vyzval, aby Badávího prepustila a on si mohol cenu vyzdvihnúť.

Badáví je zakladateľom internetovej stránky Free Saudi Liberals. V roku 2012 ho zatkli a za údajnú urážku islamu na svojom webe neskôr odsúdili na desaťročný trest väzenia, 1000 rán bičom a pokutu. Trest bičovania začali vykonávať v januári, kedy dostal prvých 50 rán.

Po ostrej medzinárodnej kritike výkon zvyšnej časti trestu odložili. Badáví spolu s britským básníkom a novinárom Jamesom Fentonom obdržal tento mesiac tohtoročnú PEN/Pinterovu cenu. Na Sacharovovu cenu ho spoločne navrhli poslanecké kluby socialistov, konzervatívcov a zelených.

Ocenenie za podporu ľudských práv

Ocenenie pomenované po sovietskom vedcovi a disidentovi Andrejovi Sacharovovi udeľuje Európsky parlament každoročne od roku 1988 ako výraz ocenenia za podporu ľudských práv a základných slobôd.

Do najužšieho výberu sa tento rok dostalo ešte zoskupenie Mesa de la Unidad Democrática, ktoré zjednocuje demokratickú opozíciu vo Venezuele vrátane politických väzňov, a zastrelený ruský opozičný politik Boris Nemcov. Vlani cenu obdržal konžský lékár Denis Mukwege za pomoc obetiam znásilnení v Kongu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok