Austrália údajne platí pašerákom ľudí, lode s utečencami sa musia vracať

ČTK
28.10.2015 20:06

Medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International tvrdí, že má dôkazy o tom, že austrálski predstavitelia platia pašerákom ľudí, aby sa svojimi plavidlami vrátili, odkiaľ vyplávali. Naviac sa údajne vyhrážajú žiadateľom o azyl.

Austrália údajne platí pašerákom ľudí, lode s utečencami sa musia vracať
SITA/AP

Prísna azylová politika

Austrália je známa tým, že uplatňuje veľmi prísne protiimigračné opatrenia, ale podobné obvinenia vláda odmieta. Amnesty International vo svojej novej správe hovorí o dvoch incidentoch z mája a júla, pri ktorých boli priamo ohrozené životy žiadateľov o azyl. Do prosperujúcej Austrálie sa pokúša dostať mnoho migrantov z chudobnejších ázijských krajín, predovšetkým z Afganistanu, Srí Lanky, Iraku a Iránu. Obyčajne volia cestu loďami z Indonézie.

Vláda zaviedla v snahe odradiť utečencov od nebezpečnej cesty po mori do Austrálie prísnou azylovou politiku. Lode posiela naspäť na miesta, odkiaľ vyplávali.

Obyčajne z Indonézie

Všetkým utečencom, ktorým sa podarilo do Austrálie na lodiach dostať, znemožňuje sa v krajine usadiť. Zadržiava v ich v táboroch na ostrovných štátoch Papua-Nová Guinea a Nauru. Môžu sa vrátiť do vlasti, žít trvalo v utečeneckom tábore, alebo sa usídliť v Kambodži, s ktorou má Austrália príslušnú dohodu.

Zástupcovia Amnesty International teraz vyzývajú na verejné vyšetrovanie austrálskych operácií zameraných na ochranu hraníc a na zastavovanie lodí s migrantmi. Prvý incident sa stal 17. mája, kedy zachytili loď so 65 cestujúcimi a šiestimi členmi posádky, ktorú následne poslali späť do Indonézie. Medzinárodná organizácia vypočula všetkých na palube a zistila, že austrálski predstavitelia údajne posádke zaplatili vyše 32.000 dolárov.

Druhý incident sa podľa organizácie stal 25. júla, plavidlo sa muselo tiež vrátiť do Indonézie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok