Raši o Foraiovej tete: Poslanecký prieskum nepotvrdil uprednostnenie rodiny

TASR
26.10.2015 20:59

Uzatváranie zmlúv medzi Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a firmami, v ktorých pôsobila teta jej bývalého riaditeľa Marcela Foraia, prebehlo za štandardných podmienok.

Raši o Foraiovej tete: Poslanecký prieskum nepotvrdil uprednostnenie rodiny
TASR

Raši: K ničomu neštandardnému nedošlo

Po poslaneckom prieskume v štátnej poisťovni to vyhlásil predseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo Richard Raši. Problém podľa jeho slov nebol ani vo výške zmluvných objemov, tie mali byť "obdobné" ako u ostatných poskytovateľov a významne sa nenavyšovali.

"Na základe toho, čo bolo predložené, k ničomu neštandardnému nedošlo," skonštatoval Raši. O tom, či by sa mohol Forai vrátiť do funkcie riaditeľa, ako pripúšťal minister zdravotníctva Viliam Čislák, však v súčasnosti polemizovať nechcel. Chce si počkať na výsledky ďalšieho vyšetrovania, napríklad zo strany Najvyššieho kontrolného úradu. "Až vtedy budeme môcť prehlásiť, že všetko bolo v poriadku," doplnil s tým, že prípadné rozhodnutie o Foraiovom návrate bude potom na šéfovi rezortu.

Bývalý exminister zdravotníctva a poslanec Ivan Uhliarik po prieskume nevedel povedať, či bolo podpisovanie zmlúv medzi Foraiom a tetou problémom. Počkať si chce na ďalšie dáta o objemoch zazmluvnených firiem. Pripustil však, že v niektorých prípadoch len VšZP plnila zákon. Takým má byť zazmluvnenie lekární, ktorým platia zdravotné poisťovne povinne.

Zmena kódexu?

Podľa nezaradeného poslanca a podpredsedu strany Šanca Viliama Novotného podozrenie z možného konfliktu záujmov v tomto prípade pretrváva. Ako poukázal, Forai ešte ako šéf košickej krajskej pobočky VšZP založil nový zmluvný vzťah s dvoma z firiem, v ktorých pôsobila Foraiova teta Anna Sučková. "Počkáme si na ďalšie informácie," povedal. Tie má poslancom VšZP dodať tento týždeň. Novotný však badal nárast objemov pre dotknuté firmy, nevedel ale zatiaľ potvrdiť, či bol významný.

Súčasný riaditeľ poisťovne Miroslav Vaďura podozrenia opozičného poslanca odmietol. Tvrdí, že Forai ako šéf krajskej pobočky len plnil príkaz nadriadeného. Vzhľadom na veľký počet zmlúv VšZP mali niektoré namiesto vtedajšieho riaditeľa podpisovať šéfovia pobočiek. "Krajské pobočky nemali právnu subjektivitu, nemohli rozhodovať o danej veci," doplnil. Zmluvy medzi VšZP a spomínanými firmami sa plnia podľa jeho slov naďalej.

Príbuzenský vzťah nemôže nikoho diskriminovať, aby pracoval v zdravotníctve, upozornil Raši. Myslí si však, že by sa mohol zmeniť Etický kódex VšZP tak, aby sa možný konflikt záujmov dopredu oznamoval. Zmluvy by sa následne mali zverejniť tak, aby sa mohlo skontrolovať dodržiavanie štandardných podmienok. Vaďura potvrdil, že kódex sa má zmeniť. Členovia predstavenstva by tak možný konflikt museli ešte pred menovaním oznamovať akcionárovi. Forai podľa jeho slov počas svojho pôsobenia o možnom konflikte predstavenstvo neinformoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok