Sonda New Horizons poslala prvé snímky Kerbera, malého mesiaca Pluta

ČTK
23.10.2015 16:48

Americká sonda New Horizons, ktorá v júli preletela okolo trpasličej planéty Pluto, poslala na Zem prvé snímky jeho malého mesiaca Kerberos. Informoval o tom Národný úrad pre letectvo a vesmír.

Sonda New Horizons poslala prvé snímky Kerbera, malého mesiaca Pluta
NASA/Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Veľmi hladký povrch

Astronómovia si tak poprvý raz mohli utvoriť o telese presnejšiu predstavu a zistili, že vzhľadom k svojmu tvaru akýchsi dvoch spojených lalokov najskôr vzniklo zrážkou dvoch menších objektov. Sonda momentálne smeruje do vzdialených oblastí slnečnej sústavy a jej ďalším cieľom je prelet okolo nedávno objavenej planétky 2014 MU69.

Pluto má celkovo päť mesiacov a Kerberos je jedným z dvoch najmenších, objavili ho až v roku 2011. Zatiaľ čo mesiac Cháron má v priemere 1208 kilometrov, mesiac Hydra 45 kilometrov a mesiac Nix 35 kilometrov, sú mesiace Styx a Kerberos veľké len niekoľko kilometrov. Konkrétne pri Kerberovi, ktorý má veľmi nepravideľný tvar, namerali naväčšom z dvoch "lalokov" priemer osem kilometrov a pri menšom pät kilometrov. Pre odborníkov je prekvapením taktiež to, že malá oběžnica Pluta je oveľa jasnejšia, ako predpokladali.

kerberos-nasa_0a000002-d930-4f29.png

Mieri do Kuiperovho pásu

Kerberos podľa meraní odráža asi polovicu svetla, čo znamená, že jeho ľadový povrch je veľmi čistý. Obieha vo vzdialenosti asi 60.000 kilometrov od Pluta, a jeho dráha je tak zo všetkých mesiacov druhá najvzdialenejšia po Hydre. Sonda ho snímkovala zo vzdialenosti 400.000 kilometrov.

Sonda New Horizons podľa plánu naštartovala svoj pohon a momentálne mieri k jednému z objektov v takzvanom Kuiperovom páse planétiek, ktorý sa nachádza v najvzdialenejších oblastiach slnečnej sústavy. K telesu 2014 MU69, ktoré obieha okolo Slnka vo vzdialenosti asi jednej miliardy kilometrov za dráhou Pluta, by mala doraziť v roku 2019. Táto planétka je asi stokrát menšia ako Pluto a objavli ju pomocou Hubbleovho vesmírneho teleskopu iba vlani. Podľa vedenia americkej misie by sa sonda k planétke mohla priblížiť až na menej ako 12.500 kilometrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok