Kalifát sa prvý raz vyhráža Izraelu, skutočná vojna vraj ešte nezačala

TA3 ČTK
23.10.2015 14:49

Radikálna skupina Islamský štát, ktorá bojuje hlavne v Iraku a Sýrii, vydala vôbec prvé vyhlásenie v hebrejčine určené Izraelu. Hovorca oslovuje Izraelčanov a vyhráža sa im, že palestínske útoky, ktoré zažívajú v týchto dňoch, sú len začiatkom omnoho väčšieho konfliktu.

Odkaz adresoval Židom

„Skutočná vojna ešte nezačala. Blížime sa my,“ hovorí presnou hebrejčinou na videozázname hovorca vo vojenskom oblečení so zamaskovanou tvárou.

Odkaz je podľa jeho slov určený Židom, „ktorí okupujú zem moslimov“. „Vojna, ktorú prežívate teraz, je len detskou hrou v porovnaní s tým, čo vás čaká v budúcnosti. V tejto chvíli si robte, čo chcete.  Neskôr vás za vaše zločiny potrestáme desaťnásobne. Premýšľajte na chvíľu: Čo urobíte keď prídu desiatky tisíc z celého sveta, aby vám podrezali hrdlo a hodili vás do odpadu? My budeme pokračovať až do konca, pokým chorobu nevymetieme,“ tvrdil hovorca.

Izrael zažíva vlnu násilia

Upozorňujeme Izraelčanov, že nejde o planú hrozbu. Na mape potom ukázal postup IS. „Blížime sa k vám z juhu aj zo severu. Naším cieľom je navždy zrušiť hranice zavedené Sykes-Picotovou dohodou,“ končí hovorca s poukázaním na dohodu z roku 1916, ktorá rozdelila územie po porážke Osmanskej ríše. Francúzsko podľa nej získalo mandátne územie Sýrie a Libanonu, zatiaľ čo Británia dostala vtedajšiu Palestínu a Irak.

Izrael práve zažíva vlnu násilia, v ktorej Palestínci a izraelskí Arabi náhodne útočia na Izraelčanov. Väčšinou k tomu používajú nože a mnohí z nich umierajú po izraelskom zásahu. Násilie si vyžiadalo približne 60 obetí, z ktorých 50 boli Palestínci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok