Českú delegáciu niekoľko hodín blokovali na moskovskom letisku

TA3 TASR ČTK
22.10.2015 12:06

Pracovníci moskovského letiska Šeremeťjevo niekoľko hodín bránili českej delegácii v odlete armádnym špeciálom do Uljanovska, kde chcú odhaliť pamätník padlým československým legionárom.

Nesedeli im počty

Ruské úrady nechceli členov delegácie pustiť do lietadla, ktoré malo zamieriť do Uľjanovska. Rusi ich nechceli pustiť do lietadla, pretože ich bolo údajne viac ako ich priletelo. Časť programu už musela byť zrušená. Uviedol to podpredseda Poslaneckej snemovne Petr Gazdík, ktorý je súčasťou delegácie.

"Hoci bolo všetko dohodnuté dlho dopredu, ruská strana trvala na colnej kontrole," uviedol podľa ČT24 Gazdík. Následne delegáciu podľa neho odmietla pustiť späť do lietadla, jej členovia čakajú na letisku už tri hodiny. "Nerozumieme tomu," podotkol politik.

Česi poslali protestnú nótu

České veľvyslanectvo podľa neho poslalo ruským úradom protestnú nótu. "Nie je úplne bežné, aby držali podpredsedu parlamentu na letisku," podotkol Gazdík.

Česká delegácia, v ktorej sú okrem podpredsedu dolnej komory parlamentu aj zástupcovia ministerstva obrany a Československej obce legionárskej, má odhaliť pamätníky v Uľjanovsku a Syzrani, dodáva ČT24.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok