KDH iniciuje odvolanie Čisláka, zozbieralo podpisy na zvolanie schôdze

TASR
22.10.2015 10:47

Opozičné KDH už zozbieralo podpisy poslancov potrebné na iniciovanie mimoriadnej schôdze NR SR zameranej na vyslovenie nedôvery ministrovi zdravotníctva Viliamovi Čislákovi. Potvrdil to poslanec KDH a exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

KDH iniciuje odvolanie Čisláka, zozbieralo podpisy na zvolanie schôdze
TASR

Vyčítajú mu nezáujem o nápravu zdravotníctva

Kedy podpisy odovzdajú, je zatiaľ otázne. "Určite to nebude tento týždeň, musíme sa dohodnúť," povedal Uhliarik. Od momentu ich odovzdania začne plynúť sedemdňová lehota, v ktorej bude musieť predseda parlamentu Peter Pellegrini schôdzu zvolať.

KDH vyzvalo premiéra Roberta Fica na odvolanie Čisláka 8. októbra. Dôvodom je podľa kresťanských demokratov fakt, že minister nechce riešiť zvýšenie transparentnosti v zdravotníctve a zastaviť tunelovanie. "KDH sa so Smerom-SD zhodne na niektorých sociálnych opatreniach, ale nezhodneme sa na postoji ku korupcii. Eldorádom tohto javu je rezort zdravotníctva. Zdravotníctvo je infikované korupciou a klientelizmom a táto infekcia sa šíri. Vyzývam preto premiéra, aby konal, aby nebol pozorovateľom tohto negatívneho trendu, a aby Čisláka odvolal," apeloval líder KDH Ján Figeľ.

"Minister Čislák po nástupe do funkcie deklaroval, že presadí zníženie korupcie a zastavenie tunelovania v zdravotníctve. Ale jeho posledné kroky ukazujú, že nemá skutočný záujem o nápravu veci," povedal Uhliarik.

Ficovu dôveru nestratil

Fico uviedol, že Čislák má jeho dôveru. "Má podporu takú, že od neho očakávam, že ešte využije silný mandát, ktorý má, aby prijal ďalšie systémové opatrenia, ktoré musíme prijímať v zdravotníctve," vyhlásil premiér. Nemyslí si, že by minister urobil rozhodnutia, pre ktoré by ho bolo treba odvolávať. "Naopak, minister prijíma rázne personálne rozhodnutia, vôbec nezaváhal, keď išlo o Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, bývalý riaditeľ musel odísť, prijímajú sa ďalšie vážne rozhodnutia," uviedol Fico. Dodal, že teraz minister pracuje na zvýšení platov pre zdravotníckych pracovníkov.

Predseda vlády sa pýtal tiež, aký má význam odvolávať ministra pár mesiacov pred voľbami. "Čo chcú? Chcú klasický cirkus Humberto v parlamente, vyvolať tam veľkú hádku. Na toto sú oni experti," konštatoval na adresu KDH. Podľa Fica chce hnutie návrhom na odvolanie iba vytvoriť politickú agendu a prekryť zvyšovanie platov pre zdravotné sestry.

Kresťanským demokratom zároveň odkázal, aby si pred pokusmi o odvolanie ministra najskôr upratali pred vlastným prahom. Pripomenul, že KDH malo ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika. Podľa Fica si pre svoje prepojenie na finančnú skupinu Penta vyslúžil prezývku Pentliarik.

Čislák vidí politickú hru

Samotný minister Čislák vidí v útoku opozície politickú hru a odmieta obvinenia poslancov za KDH. Tému zdravotníctva považuje za citlivú hlavne pred voľbami a nechce, aby bola v tomto období zneužívaná. „Musím reagovať na klamlivé slová opozičných politikov," povedal minister. Pripomenul viaceré údajné kauzy politikov za KDH a odmietol, že by neriešil problémy transparentnosti v zdravotníctve. Menoval kroky, ktoré už urobil pre nápravu stavu a ktoré sa ešte chystá realizovať. Niektoré z nich už v praxi v štátnych nemocniciach fungujú.

"Sú to protikorupčné linky vo všetkých nemocniciach, ktoré sú v správe ministerstva zdravotníctva. Ďalej je tu projekt otvorenej transparentnej nemocnice, ktorý bol spustený a vďaka ktorému sa dostaneme bližšie – aj verejnosť, aj ľudia, ktorí v nemocnici pracujú, k nakladaniu s peniazmi z našich zdrojov. Ďalej tu máme nové legislatívne pravidlá pre zverejňovanie informácií týkajúcich sa spolupráce zdravotníkov a farmaceutických firiem. Naše zdravotnícke zariadenia boli hodnotené ako najaktívnejšie v rámci využívania elektronického trhoviska," menoval opatrenia Čislák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok