Kórejská vojna rozdelila mnoho rodín, niektoré sa stretli až teraz po 60 rokoch

TA3 TASR
20.10.2015 20:33

Stovky obyvateľov Severnej a Južnej Kórey v pokročilom veku sa stretli so svojimi príbuznými, ktorých nevideli od kórejskej vojny z rokov 1950-1953.

Darčeky a finančná pomoc

Trojdňové stretnutie rodín - dohodnuté predstaviteľmi oboch Kóreí - sa začalo v severokórejskom horskom stredisku nazývanom Diamantová hora.

Na ďalšie zo série podobných nepravidelných stretnutí pricestovalo približne 390 Juhokórejčanov, medzi ktorými boli aj osoby na invalidných vozíkoch. Svojim asi 140 príbuzným žijúcim v Severnej Kórey priniesli rôzne darčeky, ako napríklad oblečenie a lieky či peniaze v hotovosti.

Aktuálny zraz rozdelených kórejských rodín má prebehnúť v dvoch trojdňových fázach. V tej druhej, ktorá bude prebiehať od 24. do 26. októbra, by sa malo so svojimi približne 190 príbuznými z KĽDR stretnúť asi 250 Juhokórejčanov, uviedlo juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie.

Snaha o uvoľňovanie napätia

Oba kórejské štáty sa dohodli na ďalších stretnutiach rozdelených rodín v auguste, v rámci rozhovorov o uvoľnení eskalujúceho napätia na Kórejskom polostrove.

Stretnutia sú veľmi citlivo vnímanou záležitosťou, keďže oba štáty svojim obyvateľom bránia v návštevách príbuzných na druhej strane hranice a pod dohľadom úradov prebieha aj ich listová, telefonická či elektronická komunikácia.

Kórejská vojna trvala v rokoch 1950-53 a skončila sa iba prímerím, a nie mierovou dohodou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok