Kiska diskutoval s estónskym prezidentom. Hovorili o Ukrajine i utečencoch

19.10.2015 17:32

Aktuálne zahraničnopolitické otázky ako utečenecká kríza či situácia na Ukrajine boli hlavnými témami stretnutia slovenského prezidenta Andreja Kisku s jeho estónskym náprotivkom Toomasom Hendrikom Ilvesom v Tallinne.

Kiska diskutoval s estónskym prezidentom. Hovorili o Ukrajine i utečencoch
SITA/Kancelária prezidenta SR

Politici by nemali byť populisti

"Vždy sme sa snažili ukázať našu plnú podporu Ukrajine," konštatoval po stretnutí Kiska, ktorý pricestoval na oficiálnu návštevu Estónska.

Pripomenul, že Ukrajina potrebuje v súčasnosti veľa reforiem, ktoré nie sú vždy populárne. Obyvatelia Ukrajiny tak podľa neho potrebujú vidieť, že ak sa rozhodnú vstúpiť do EÚ, všetky krajiny ich budú podporovať.

Čo sa týka utečeneckej krízy, politici by podľa slovenskej hlavy štátu nemali byť populisti. Mali by s ľuďmi hovoriť a vysvetľovať im situáciu bez kalkulácie o tom, koľko hlasov im to vo voľbách prinesie. Obidvaja prezidenti sa zároveň zhodli na potrebe solidarity v tejto veci.

E-government

Kiska by sa podľa vlastných slov na svojej vôbec prvej návšteve Estónska chcel dozvedieť čo najviac o e-governmente, ktorý má táto krajina jeden z najvyspelejších na svete. Popoludní preto navštívil stredisko inovácií e-Estonia Showroom.

V utorok popoludní sa prezident presunie do Helsínk, kde bude pokračovať vo svojej ceste oficiálnou návštevou Fínska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok