Maďarsko uzatvorilo zelenú hranicu s Chorvátskom, Slovinci majú obavy

TA3 TASR
17.10.2015 09:46

Maďarsko o polnoci uzatvorilo zelenú hranicu s Chorvátskom, v snahe zamedziť tak obrovskému prílevu migrantov. Informovali o tom svetové agentúry.

Hraničné priechody fungujú

O opatrení rozhodol maďarský kabinet pre národnú bezpečnosť, ktorého schôdzku zvolal predseda vlády Viktor Orbán. Rozhodnutie tlmočil na tlačovej konferencii v Budapešti minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Povedal tiež, že maďarsko-chorvátske hraničné priechody budú fungovať aj naďalej, ale so sprísnenou kontrolou. Maďarská vláda od tohto kroku očakáva rovnaký výsledok ako od už uzatvoreného maďarsko-srbského hraničného úseku.

"O uzatvorení zelenej hranice sme informovali chorvátskeho veľvyslanca v Budapešti, ktorý vyjadril sklamanie," uviedol Szijjártó, podľa ktorého maďarská strana poskytla príslušnú informáciu aj šéfom diplomacií ďalších krajín regiónu.

Chorvátsko na vopred avizované opatrenie reagovalo vyhlásením, že migrantov, ktorí prechádzajú cez jeho územie - často najmä v snahe dostať sa tak ďalej do Nemecka či Rakúska - presmeruje po uzatvorení maďarských hraníc do Slovinska.

Čisto chorvátsky plán

Vláda v Záhrebe zároveň oznámila, že so Slovinskom sa dohodla na spolupráci pri usmerňovaní prúdu migrantov. Chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojič však neskôr tieto slová označil za "čisto chorvátsky plán".

Slovinsko, ktoré vyjadrilo obavu z očakávaného náporu migrantov, zatiaľ v odozve na opatrenia na chorvátsko-maďarských hraniciach pozastavilo osobnú železničnú dopravu s Chorvátskom a na spoločných hraniciach tiež posilnilo policajné hliadky.

Slovinská ministerka vnútra Vesna Györkösová Žnidarová však zároveň vyhlásila, že pokiaľ Rakúsko a Nemecko ponechajú svoje hranice otvorené, jej krajina bude utečencov prijímať aj naďalej.

Szijjártó: Dočasne obnovíme kontroly na hraniciach so Slovinskom

Maďarsko dočasne obnoví hraničné kontroly na maďarsko-slovinských hraniciach, informoval agentúru MTI Péter Szijjártó.Podľa informácií maďarskej vlády ilegálnych migrantov, ktorí už nemohli prekročiť chorvátsko-maďarskú zelenú hranicu, začali prevážať na slovinsko-maďarské hranice, zdôvodnil toto opatrenie minister.

"Ide o krok, ktorý umožňuje rámec schengenskej dohody," zdôraznil Szijjártó s poznámkou, že kontroly hraníc so Slovinskom budú dovtedy, kým si to vyžiada situácia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok