Nové skúmanie Turínskeho plátna prekvapilo, vedci našli indickú stopu

TA3
18.10.2015 19:49

Kontroverzné Turínske plátno, ktoré má zobrazovať podobu samotného Ježiša Krista, tím talianskych vedcov opäť podrobil skúmaniu. Skúmanie stôp DNA zistilo prekvapujúci fakt.

Nové skúmanie Turínskeho plátna prekvapilo, vedci našli indickú stopu
SITA/AP

Zo Svätej zeme do Talianska?

O štyri metre dlhej a meter širokej textílii cirkev po stáročia hlása, že pred dvoma tisícročiami bola posmrtným odevom Ježiša Krista. Na látke je ľahko viditeľná silueta muža, ktorý ma stopy po mučení a ukrižovaní. Otlačok dlho nedá spávať teológom ani vedcom. Milióny ľudí považujú plátno za pravú relikviu hodnú uctievania, ďalším sa zdá podozrivá.

Plátno pútalo pozornosť po stáročia. Podľa tradície sa z Jeruzalema dostalo do Konštantínopolu v roku 944 cez tureckú Edessu a odtiaľ putovalo do Atén. V 14. storočí sa objavilo vo Francúzsku a od roku 1578 je uložené v Taliansku.

Výskum rádiokarbónovou metódou označil textíliu ako stredovekú a obdobie jej vzniku datoval do rozsahu rokov 1260 až 1390. O jednoznačnom podvrhu sa však aj napriek tomu nedá tvrdiť. Neskôr sa ukázalo, že textília bola v stredoveku na okrajoch opravovaná, keďže ju poškodil požiar. Práve z týchto oblastí sa brali vzorky na výskum.

Zástancovia pravosti plátna zdôrazňujú, že steh, ktorým je plátno utkané, je typický pre starovek a nie pre stredovek. Vlákna tiež obsahujú stopy po indickej bavlne, ktorá sa mohla používať na Blízkom východe.

italy-milan-expo-outside-the-fairgrounds-6b08b22c251949eca05d381e8b30efa2_0a000002-d35f-3e33.jpeg

Skúmali prach z plátna

Vedecký tím z Univerzity v Pávii skúmali stopy DNA získané z prachu odsatého z tkaniny. Nájdené stopy patrili rastlinám, ale aj ľuďom a pochádzali z celého sveta.

Pri rastlinách sa najhojnejšie vyskytovali druhy európskych borovíc. Podarilo sa identifikovať aj DNA rastlín pôvodom z oblasti Stredozemného mora, ale našli sa aj stopy amerických rastlín. Objavili sa stopy po úplne bežných poľnohospodárskych plodinách ako sú čakanka, vínna réva, uhorka, chmeľ, alebo po stromoch ako je hrab, orech či vŕba.

Talianski výskumníci identifikovali aj stopy po ľudskej DNA. Na základe halotypových skupín sa dá určiť, odkiaľ asi títo ľudia pochádzali. Ide o naozaj širokú oblasť, keďže v priebehu rokov prišlo do kontaktu s rôznymi etnickými skupinami.

Našli sa známky DNA, ktorá je typická pre Európu, ale aj podskupiny, ktoré sa nachádzajú v severnej a východnej Afrike, na Blízkom východe a aj v Indii.

fo00180895_0a000002-d35f-b6f1.jpeg

Stopa ukazuje na Indiu

DNA nálezy vlastne potvrdzujú oba možné scenáre, spokojní môžu zostať veriaci, ale aj pochybovači. Plátno môže mať stredoveký pôvod v západnej Európe, a teda nemusí byť pravé.

Výsledky neodporujú ani alternatíve, že je z Blízkeho východu a v stredoveku cestovalo po rôznych krajinách, kde na ňom zachytili rôzne stopy DNA.

Prekvapujúce sú však haloskupiny typické pre Indiu. Jednou z možností je, že plátna sa dotkli aj veriaci s indickými predkami. Na druhej strane sa otvárajú dvere pre možnosť, že samotnú tkaninu utkali v Indii. Nový impulz dostali aj konšpirátori, ktorí tvrdia, že Ježiš v určitom období života do Indie odišiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok