Slovensko podá v súvislosti s kvótami žalobu v Luxemburgu do 18. decembra

TASR
15.10.2015 18:59

Fico sa na stav príprav žaloby informoval u ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, ktorý potvrdil, že jeho rezort už dostal od zainteresovaných zložiek všetky potrebné podklady.

Slovensko podá v súvislosti s kvótami žalobu v Luxemburgu do 18. decembra
TASR

Fico názor nezmenil

"Právny zástupca SR už začína pripravovať žalobu, ktorá bude podaná tak, aby nám neuplynula lehota. Nemáme žiadny dôvod meniť názor v tomto našom stanovisku," vyhlásil v Bruseli premiér Robert Fico pred začatím summitu Európskej rady.

Pripomenul, že toto podanie nie je namierené proti migrantom alebo solidarite, ale proti spôsobu, akým sa rozhodlo o relokácii 120.000 utečencov. "Nie je správne, ak sa väčšinovým hlasovaním rozhoduje o takej citlivej téme, že koľko ľudí má byť umiestnených v nejakej krajine a tá ich musí prijať. Žaloba môže mať veľký význam, pretože môže mnohé otázky vzťahu medzi suverénnymi štátmi a EÚ, ale aj pokiaľ ide o spôsoby hlasovania, vyriešiť," vysvetlil Fico.

Nátlak vyvíjať nebudeme

Na otázku, či sa k tomuto kroku pridá i Budapešť, premiér poznamenal, že Slovensko nechce vytvárať žiadny tlak na iné krajiny. "Maďarsko je suverénna krajina a môže sa rozhodnúť. Viem, že aj iné štáty uvažujú nad tým, aké právne kroky by mali urobiť," poznamenal.

Rozhodnutie Rady Európskej únie o prerozdelení 120.000 ľudí, ktorí zjavne potrebujú medzinárodnú ochranu medzi členské štáty únie, bolo zverejnené 24. septembra vo vestníku EÚ. Ministri vnútra ho prijali väčšinovým hlasovaním. Proti relokácii bolo Slovensko, Česko, Maďarsko a Rumunsko. Fínsko sa pri hlasovaní zdržalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok