Nemecká rozviedka čelí ďalšiemu škandálu, údajne viedla rozsiahlu špionáž

ČTK
15.10.2015 00:17

Nemecká Spolková spravodajská služba údajne viedla rozsiahlu špionáž komunikácie veľvyslanectiev spojencov z Európskej únie i USA.

Nemecká rozviedka čelí ďalšiemu škandálu, údajne viedla rozsiahlu špionáž
SITA/AP

Poskytla údajne spravodajské informácie

Nemecká Spolková spravodajská služba, ktorá čelí škandálu pre údajnú pomoc americkej Národnej agentúre pre bezpečnosť so sledovaním európskych a nemeckých úradov, údajne sama viedla rozsiahlu špionáž komunikácie  veľvyslanectiev spojencov z Európskej únie i USA. Informoval o tom na svojom webe magazín Der Spiegel, ktorý uviedol, že o prípadu nemecká vláda informovala kontrolné parlamentné grémium.

Aféra okolo BND vypukla v apríli, keď Der  Spiegel priniesol informácie, že nemecká tajná služba poskytla Američanom na ich žiadosť spravodajské dáta až v 40.000 prípadoch týkajúcich sa Európy. Údajne išlo o počítačové IP adresy a mobilné telefónne čísla.  NSA sa zrejme zajímala o európsky zbrojný koncern EADS, leteckého výrobcu Eurocopter (teraz Airbus Helicopters) či o francúzske úrady.

Sledovala vraj spojencov

Nové informácie ale naznačujú, že BND viedla do roku 2013 tiež svoju vlastnú špionáž týkajúcu sa spojencov. Rozviedka sa podľa týždenníka zaujímala napríklad o francúzske či americké ciele.

Téma odpočúvania je v Nemecku veľmi citlivá.  V roku 2013 zverejnil spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden dokumenty, ktoré ukazovali na rozsiahle sledovacie a odpočúvacie praktiky NSA. Zo zverejnených zložiek vyplynulo, že Američania sledovali aj vrcholných európskych  politikov, medzi nimi aj nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok