Fico kritizuje opozíciu, pri Faktorovi a Uhliarikovi vraj nekonala

TASR
14.10.2015 18:15

Premiérovi Robertovi Ficovi sa nepáči kritika zdravotníctva zo strany KDH, ktoré chce odvolávať šéfa rezortu Viliama Čisláka. Opozícii vyčíta jej nečinnosť pri vysokých zárobkoch Mariana Faktora, predchádzajúceho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne, či výrazný nárast tržieb firmy manželky exministra Ivana Uhliarika. Obaja jeho tvrdenia odmietli.

Fico kritizuje opozíciu, pri Faktorovi a Uhliarikovi vraj nekonala
SITA/Ľudovít Vaniher

Poukázal na znásobené tržby

"Kde bola SaS, kde boli všetci priatelia z Mosta-Híd. Ako je možné, že toto je v poriadku?" pýtal sa šéf kabinetu. Poukazuje na to, že Faktor zarobil na základe pravidiel vlády Ivety Radičovej  vo VšZP za 20 mesiacov 334.000 eur. "Kde boli všetci tí krikľúni, ktorí vykrikovali, že sú nejaké odmeny," doplnil. Tvrdí tiež, že firma Uhiarikovej ženy, ktorú predtým vlastnil on sám, znásobila za prvý rok jeho pôsobenia v kresle ministra tržby 27-krát.

Ficovi sa nepáči, že "títo istí páni" teraz hovoria o odvolávaní ministra Čisláka. Opozícii odkazuje, že jeho žena takéto peniaze nezarába a ani doterajší šéf štátnej poisťovne Marcel Forai za jeho pôsobenia nemal taký vysoký plat. Preto sa podľa svojich slov tak tvrdo stavia k návrhom opozície, keďže v spomenutých prípadoch bolo ticho a ich aktéri sa tvária čistí ako ľalie.

Chce poskytnúť presné informácie

Faktor informáciu o zárobku vyše 330.000 eur odmietol. "Nezodpovedá skutočnosti. Vo štvrtok požiadam VšZP o poskytnutie presnej informácie o výške môjho príjmu za obdobie môjho pôsobenia v nej. Určite ju poskytnem médiám, aby sa táto nepravdivá informácia dostala na pravú mieru," reagoval. Dodal, že za jeho pôsobenia sa štátnu poisťovňu podarilo zachrániť pred nútenou správou.

Ficove tvrdenia poprel aj Uhliarik. "Je to ľahko overiteľné klamstvo," povedal. Poukazuje na to, že firma vznikla ešte pred jeho vstupom do politiky a vlastní jednu lekáreň. Nárast zisku má byť podľa jeho slov vo finančnom vyjadrení minimálny. Vyzval Fica, aby svoje slová dokázal.

Začnú zbierať podpisy

Šéf poslaneckého klubu kresťanských demokratov Pavol Abrhan v utorok avizoval, že strana začne zbierať podpisy poslancov potrebné na iniciovanie mimoriadneho zasadnutia pléna Národnej rady SR s cieľom vysloviť Čislákovi nedôveru. Dôvodom je podľa kresťanských demokratov fakt, že minister nechce riešiť zvýšenie transparentnosti v zdravotníctve a zastaviť tunelovanie.

KDH potrebuje aspoň 30 podpisov, osloviť chce všetky opozičné strany. Tie sa už vyjadrili, že sú za. Odvolanie Čisláka podporujú Most-Híd, OĽaNO, SaS, nezaradení poslanci zo strany #Sieť a svoje podpisy nevylučuje ani SDKÚ-DS. Po odovzdaní podpisov bude musieť predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) zvolať schôdzu do siedmich dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok