Českého exministra vypočúvali mnoho hodín, prepustili ho bez obvinenia

TA3 TASR novinky.cz
14.10.2015 09:54

Bývalého českého ministra vnútra Ivana Langra, zadržaného v súvislosti s údajnou korupčnou kauzou, odviezli policajti z jeho domu v Olomouci a niekoľko hodín vypočúvali.

Z bytu vynášali vrecia a škatule

Polícia z jeho domu vynášala vrecia a papierové škatule a situáciu nekomentovala. Polícia podľa novinky.cz Langra napokon prepustila. Langrov dom v centre mesta opustili v noci po vyše 13 hodinách žalobcovia z olomouckého vrchného štátneho zastupiteľstva. Dianie okolo odmietli akokoľvek komentovať.      

Prehliadka v olomouckom byte bývalého podpredsedu ODS a Poslaneckej snemovne Langra trvala podľa Noviniek od utorňajšieho rána do 23.00 h. Langra z neho odviezli dvaja policajti s tým, že neuviedli, kam ho prevážajú.      Detektívi z Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu kvôli podozreniam z korupcie a zneužitia právomocí zasahovali v utorok aj v Prahe.

p201510130349401_0a000002-d1b6-d55d.jpg

Hajtman neprišiel do práce

Olomoucký hajtman Jiří Rozbořil, ktorého tiež v utorok vypočúvali v súvislosti so zásahom ÚOOZ, nenastúpil do práce a zrušil tiež plánovaný program, píšu Novinky. Policajti strávili s Rozbořilom v utorok šesť hodín v jeho kancelárii na župnom úrade. Župan mal podľa médií vypnutý telefón; spojiť s ním sa nepodarilo ani je námestníkom.      

V rámci tejto kauzy sa vyšetrovatelia podľa médií zamerali i na Langrovho známeho, podnikateľa z Olomouca Ivana Kyselého. Zadržali tiež námestníka z olomouckého krajského riaditeľstva Karola Kadleca.      

Utorňajšiu protikorupčnú operáciu, ktorá sa na viacerých miestach v Česku konala od utorňajšieho rána, detektívi nazvali Vidkun, podľa nórskeho fašistického kolaboranta Vidkuna Quislinga. Vyšetrovatelia ju dôkladne pripravili a utajovali s tým, že o nej vedelo iba niekoľko ľudí.      

Česká televízia v tejto súvislosti v utorok uviedla, že tento policajný zásah súvisí so solárnou elektrárňou Ševětín, ktorá stojí neďaleko Českých Budějovic.

Obvinený zatiaľ nebude

Bývalý český minister vnútra Ivan Langer (ODS), ktorého v utorok zadržali kriminalisti pre prípad klientelistickej siete medzi olomouckými policajtmi, podnikateľmi a politikmi, v tejto chvíli obvinený nebude. Informovala o tom dnes Česká televízia.

Podľa serveru Neovlivni.cz však meno politika v sieti figuruje - hoci on sám uvádza, že nevie, akú úlohu v utorkovom policajnom zásahu zohral. Podľa ministra financií Andreja Babiša by zásah mohla riešiť aj Bezpečnostná rada štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok