Kalifát potvrdil smrť muža číslo dva, zahynul pri americkom nálete

ČTK SITA
13.10.2015 19:24

Abú Mutaz Kuraší mal vplyv na financie, médiá, operácie a logistiku radikálov.

Kalifát potvrdil smrť muža číslo dva, zahynul pri americkom nálete
SITA

Hrozia Rusku

Islamský štát potvrdil, že pri americkom nálete zahynul muž číslo dva vo vedení hnutia po abú Bakrovi Bagdádím. Abú Mutaz Kuraší bol zabitý neďaleko irackého Mosulu,  oznámili radikáli na islamistických stránkach. Hovorca islamistov vo vyhlásení zároveň pohrozil, že Islamský štát porazí Rusko, ktoré začalo s náletmi v Sýrii.

Američania informovali o smrti druhého najvyššieho veliteľa Islamského štátu už na konci augusta.  Armádny hovorca vtedy predpovedal, že jeho smrť bude mať pre operáciu islamistov „nepriaznivý vplyv“ vzhľadom na to, že Kuraší mal vplyv na financie, médiá, operácie a logistiku radikálov. Bol údajne koordinátorom presunu zbraní, výbušnín, áut a osôb medzi Irakom a Sýriou.

Vyzvali na "svätú vojnu"

Extrémistická organizácia Islamský štát vyzvala moslimov, aby vstúpili do "svätej vojny" proti Rusom a Američanom, ktorí podľa neho vedú "križiacku vojnu" na Blízkom východe. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na audionahrávku šírenú stúpencami extrémistov.

"Islamská mládež nech zažne džihád proti Rusom a Američanom, ktorí vedú svoju križiacku vojnu proti moslimom," uvádza sa v 40-minútovom posolstve hovorcu Islamského štátu abú Muhammada Adnáního.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok