Smer ostáva súčasťou Strany európskych socialistov

SITA
9.10.2015 19:25

Predsedníctvo Strany európskych socialistov na svojom rokovaní nevylúčilo Smer-SD, ani mu nepozastavilo členstvo v strane. Informoval o tom vedúci delegácie Smeru vo frakcii Socialistov a demokratov v Európskom parlamente Vladimír Maňka.

Smer ostáva súčasťou Strany európskych socialistov
SITA/Marko Erd

Eurosocialistom prekáža avizované podanie žaloby

Podľa neho však bude pravdepodobne monitorovať postoje a vyjadrenia Smeru k migračnej kríze. Stranu na rokovaní predsedníctva PES zastupoval podpredseda Smeru Pavol Paška.

Frakcia sa v utorok večer dve hodiny zaoberala postojom Smeru a jej predsedu Roberta Fica k utečencom. Eurosocialistom prekáža najmä avizované podanie žaloby Slovenska na súd v Luxemburgu proti právne záväznému aktu o kvótach, schválenému väčšinou ministrov vnútra členských krajín EÚ.

Fico vysvetľoval postoj k utečencom

„Vedeniu frakcie som vysvetľoval, že žaloba nie je namierená ani proti EÚ, ani proti niektorému členskému štátu. Je to naše právo,“ povedal Maňka s tým, že vo frakcii ho podporili predstavitelia sociálnodemokratických strán z Českej republiky, Bulharska a Malty. Slovensko má osem týždňov na rozhodnutie, či podá žalobu.

Fico ešte v pondelok v Štrasburgu vysvetľoval vedeniu socialistickej frakcie Európskeho parlamentu, aký má postoj k moslimom, k utečencom a k povinným kvótam. Podľa Maňku si ho však nepozvali eurosocialisti, ale o stretnutie požiadal sám Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok