Nobelovu cenu za mier získali tuniskí bojovníci za demokraciu

TA3 ČTK TASR
9.10.2015 11:21

Krajina musela zápasiť o demokraciu po arabskej jari. Prispelo k tomu najmä ocenené Tuniské kvarteto pre národný dialóg.

Favoritmi boli Merkelová aj pápež

Nositeľom Nobelovej ceny mieru za rok 2015 sa stalo kvarteto pre národný dialóg v Tunisku za svoj príspevok k budovaniu pluralitnej demokracie. Oznámil to dnes v Osle nórsky Nobelov výbor. Ako informovali médiá, Nobelov výbor dostal pre tento rok tipy na udelenie prestížnej ceny 273 kandidátom, z toho 68 boli organizácie a 205 fyzické osoby.

Za veľkých favoritov boli považovaní nemecká kancelárka Angela Merkelová, pápež František, eritrejský kňaz Mussi Zerai, saudskoarabský bloger Ráif Badáwí, či strojcovia významných dohôd - americký minister zahraničných vecí John Kerry a jeho iránsky kolega Mohammad Džavád Zaríf za dosiahnutie dohody o kontroverznom iránskom jadrovom programe či kolumbijský prezident Juan Manuel Santos a vodca povstalcov Rodrigo Londono za predbežnú dohodu o ukončení najdlhšie trvajúceho ozbrojeného konfliktu v Latinskej Amerike.

Najdôležitejšie politické vyznamenanie

Nobelova cena mieru sa udeľuje "osobe alebo organizácii, ktorá vykonala najviac pre bratstvo medzi národmi, pre zrušenie alebo zmenšenie existujúcich armád či usporiadanie a propagáciu mierových kongresov".

Na rozdiel od ostatných Nobelových cien ju neudeľuje Švédska akadémia vied, ale nórskym parlamentom vymenovaný Nobelov výbor. Je súčasne jedinou Nobelovou cenou, ktorej laureáta neoznámia v Štokholme, ale v Osle.

Nositeľom Nobelovej ceny za mier v roku 2014 sa stali Kajláš Satjárthí - bojovník za práva detí z Indie - a školáčka a blogerka Malála Júsafzajová z Pakistanu, ktorá sa zasadzuje za prístup dievčat a žien k vzdelávaniu a bola za to terčom útoku ozbrojencov hnutia Taliban, pri ktorom utrpela vážne zranenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok