Súd potvrdil odpočúvanie z Gorily

SITA, TA3
12.1.2012 12:12

Tajná služba žiadala o súhlas na odpočúvanie, ktoré spomína spis Gorila. Hospodárskym novinám to potvrdil Krajský súd v Bratislave.

Ako píšu Hospodárske noviny, Gorila je údajný prepis rozhovorov medzi finančníkom a politickou špičkou, má dokumentovať úplatky a provízie za privatizáciu počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS). Do kauzy je zaplatená aj šéfka Fondu národného majetku a nominantka Dzurindovej strany Anna Bubeníková, ktorú v stredu vláda na návrh ministra hospodárstva za SaS Juraja Miškova odvolala z funkcie.V dokumente Gorila sa uvádza, že prepis vznikol na základe odpočúvaní Slovenskej informačnej služby v konšpiračnom byte, kam chodil aj spomínaný finančník.

O možnosť využiť ploštice, teda infomačno-technické prostriedky (ITP), mala služba požiadať 21. novembra 2005. „Krajský súd eviduje žiadosť o použitie ITP zo dňa 21. novembra 2005,“ potvrdila Hospodárskym novinám predsedníčka súdu Darina Kuchtová.

Spisová značka a číslo žiadosti sú rovnaké, ako uvádza Gorila. Súd doteraz o odpočúvaniach informovať nechcel, Kuchtová odpovedala až na základe infozákona. Súd bližšie neuviedol, o čo presne SIS žiadala, s vysvetlením, že zverejňuje len informácie, ktoré nespadajú pod ochranu utajovaných skutočností. Za odvolanie Bubeníkovej na vláde v stredu hlasovali všetci, okrem ministrov za SDKÚ-DS. Názor zmenil aj Most-Híd, ktorý ešte v utorok tvrdil, že Gorila nie je dôvodom na odchod Bubeníkovej. „Prišli ďalšie informácie, ktoré prehĺbili podozrenia,“ vysvetlil minister pôdohospodárstva Zsolt Simon zo strany Most-Híd.

Zavážiť údajne mali aj informácie o spoločnosti Elementa, cez ktorú mali ísť podľa Gorily provízie pre Bubeníkovú. Podľa Hospodárskych novín vo firme figuroval aj manžel Bubeníkovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok